PrzepisMielone nigdy nie będą już nudne. Dodaj nietypowe warzywo, a wyjdą smaczniejsze i zdrowsze

Mielone nigdy nie będą już nudne. Dodaj nietypowe warzywo, a wyjdą smaczniejsze i zdrowsze

Kotlety mielone z papryką i natką - Pyszności; foto: Canva
Kotlety mielone z papryką i natką - Pyszności; foto: Canva
17.07.2023 13:33

Latem mamy więcej energii na kulinarne eksperymenty. Jeśli słoneczna aura za oknem wspiera i twoją kreatywność, to zapraszamy cię do poznania świetnego przepisu na kotlety mielone w nieco zmienionej wersji. Wystarczą dwa nietypowe produkty, żeby całkiem zmienić charakter tej potrawy na bardziej... letni. 

Czerwiec, lipiec i sierpień to miesiące, w których jemy trochę mniej potraw mięsnych, a częściej stawiamy na lekkie sałatki albo zupy. Wysokie temperatury sprawiają, że nie zawsze mamy ochoty na ciężkie, smażone, mięsne potrawy rodem z klasyki gatunki polskiej kuchni. A jednak nie musimy z nich rezygnować. Wystarczy sprawić, by były one bardziej orzeźwiające.

Pierwszym sposobem na nadanie takiej cechy mięsnej potrawie jest dobranie jej idealnego towarzystwa. Soczysta surówka z jabłka i marchewki, albo trochę bardziej nietypowo — sałatka z arbuza, cebuli i fety potrafią zupełnie zmienić ogólny wyraz całego dania. Można też osiągnąć to w inny sposób i dodać do tradycyjnego przepisu trochę urozmaicenia. W przypadku kotletów mielonych doskonale sprawdzi się natka pietruszki i papryka. Takie kotlety latem smakują o wiele lepiej, niż zwykłe!

Okazuje się, że papryka i kotlety mielone mają sporo wspólnego - Pyszności; foto: Canva
Okazuje się, że papryka i kotlety mielone mają sporo wspólnego - Pyszności; foto: Canva

Kotlety mielone z papryką

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwą bułkę umieść w misce i zalej mlekiem lub wodą. Następnie porwij ją na kawałeczki i dodaj do mięsa mielonego.
  2. Do masy mięsnej dorzuć jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę (możesz ją zeszklić na maśle, jeśli wolisz), jedno jajko, sól, pieprz i majeranek.
  3. Na koniec dodaj jeszcze bohaterów tego przepisu: posiekaną natkę pietruszki i pociętą w kostkę paprykę.
  4. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety mielone z obu stron do zarumienienia. Na koniec odciśnij nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także