PrzepisDodaj do mielonych ten składnik. Będą nie tylko soczyste, ale i pulchniutkie

Dodaj do mielonych ten składnik. Będą nie tylko soczyste, ale i pulchniutkie

Mielone z pianą z białek - Pyszności; Foto Canva.com
Mielone z pianą z białek - Pyszności; Foto Canva.com
23.02.2023 18:15

Kotlety mielone to prawdziwy klasyk wśród dań kuchni polskiej. Przygotowuje się je w tradycyjny sposób. Mielone z pianką z białek są jednak przykładem tego, że nawet te najlepsze receptury, można w jakiś sposób urozmaicić.

Takich kotletów jeszcze nie jadłeś! Dlaczego mielone z białek będą najlepszym wyborem?

Czy jesteś w stanie wyobrazić sobie jeszcze lepszy smak twoich ulubionych kotletów mielonych? To jak najbardziej możliwe, szczególnie, że istnieje patent, który pozwala na podkreślenie smaku najlepszego mięsa. I nie są to przyprawy, ale jajko, które dodaje się do mięsa podczas wyrabiania kotletów. Zamiast dodawać je w całości, białko ubij na sztywno, a żółtko utrzyj z odrobiną masła. Prawda, że proste? Taki niebanalny dodatek pozwala stworzyć kulinarne dzieło sztuki, jakim są mielone z pianą z białek.

Białko - Pyszności; Foto: Canva.com
Białko - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • około 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mleko na namoczenie bułki
  • bułka kajzerka
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • bułka tarta i mąka do panierowania
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Mielone z pianą z białek robi się stosunkowo prosto. Rozpocznij od oddzielenia białka od żółtka w jednym jajku. Białko z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę, natomiast żółtko utrzyj na gładko z łyżką masła. To również  odpowiedni moment, by w mleku namoczyć kajzerkę. Przełóż mięso do miski, dodaj odsączoną bułkę oraz żółtko utarte z masłem. Wyrób składniki na jednolitą masę.

Kotlety mielone sprzed lat - Pyszności; Foto Canva.com
Kotlety mielone sprzed lat - Pyszności; Foto Canva.com

Kolejny krok to obranie cebuli i pokrojenie jej w kostkę. Następnie, wrzuć ją na patelnię i podsmaż. Przełóż ją do miski z mięsem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ubite białko. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety mielone i panieruj je po kolei w mące, jajku i bułce tartej. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron, na złoty kolor. Po usmażeniu, podaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

A co powiesz na makaron z różowym sosem z kieliszka na wino? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także