Mięsny pasztet z koniakiem i orzechami
Mięsny pasztet z koniakiem i orzechami to nasza propozycja na bożonarodzeniową przekąskę podczas rodzinnych spotkań. W naszych domach, wśród rarytasów przygotowanych przez babcie i mamy, nigdy nie mogło zabraknąć pasztetu.
A że kochamy pielęgnować tradycje, ta receptura musiała znaleźć się na naszej stronie. To jednak nie koniec! Doskonale wiesz, że lubimy eksperymentować w kuchni. Tym razem postanowiliśmy przygotować pasztet w blenderze, dzięki czemu zyskał niesamowicie aksamitną konsystencję.
W przepisie wykorzystaliśmy blender próżniowy marki Philips (KUPISZ GO TUTAJ).
Składniki:
- 400 g karkówka wieprzowa
- 400 g łata wołowa
- 2 szt. cebula
- 2 szt. bułki maślane
- 200 g orzechy włoskie
- 3 szt. jajka
- 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka imbir
- 1 łyżeczka pieprz
- 200 ml mleko
- koniak opcjonalnie
- suszone śliwki do środka
- 400 g żeberka cielęce
- 5-6 ziaren owoce jałowca
- 4-5 szt. liście laurowe
- 5-6 ziaren ziele angielskie;
- 2 ziarna anyż gwiaździsty
- 1 1/2 łyżki sól
- woda (ma przykryć w całości mięso)
- 400 g wątróbka drobiowa
Sposób przygotowania: