Niedoceniane mięso na esencjonalny rosół, dodaje je sama Magda Gessler. Już niemal całkiem o nim zapomnieliśmy

Rosół swój wyjątkowy smak zawdzięcza przede wszystkim mięsu. W związku z tym najczęściej gotujemy go na bazie kury. Niektórzy do przygotowania tej pysznej zupy dodają również mięso wołowe m.in. szponder, czy antrykot. Jakie jest najlepsze mięso do rosołu? Okazuje się, że poleca je sama Magda Gessler! 

ObrazekNajlepsze mięso do rosołu, poleca je sama Magda Gessler - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Najlepsze mięso do rosołu

Obrazek
Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com

Podczas przygotowywania rosołu dużą rolę odgrywa mięso. To właśnie dzięki niemu nasza potrawa jest tak wyjątkowa. W związku z tym często zastanawiamy się nad tym, jakie jest najlepsze mięso do rosołu.

Okazuje się, że do przygotowania rosołu warto użyć ogonów wołowych. Dzięki temu nasza potrawa zyska na smaku i konsystencji. Poza tym, ogony wołowe zawierają wyjątkowo dużą ilość kolagenu. Składnik ten wykazuje pozytywny wpływ na naszą skórę, kości oraz naczynia krwionośne.

Pamiętajmy również, aby przed przygotowaniem potrawy zwrócić uwagę na jakość mięsa. W związku z tym kupujmy je w sprawdzonym sklepie mięsnym. Jeśli produkt odznacza się nietypowymi przebarwieniami lub intensywnym, nieprzyjemnym zapachem - lepiej po niego nie sięgać.

Pozostałe składniki wzbogacające smak rosołu

Obrazek
Liście laurowe - Pyszności; Foto: Canva.com

Odpowiednie mięso do rosołu to podstawa. Jednak, aby wzbogacić smak i aromat potrawy, często sięgamy po różne przyprawy. W związku z tym oprócz soli i pieprzu zazwyczaj dodajemy liście laurowe, czy ziele angielskie. Wielu z nas nie wyobraża sobie rosołu bez lubczyku. Nadaje on potrawie wyjątkowego aromatu.

Niektórzy wzbogacają rosół również w czosnek, czy rozmaryn. Oprócz tych wspaniałych przypraw zdarza się, że dodamy do zupy suszone grzybki. Składnik ten wzbogaci zupę w grzybową nutę oraz nada jej ciemniejszej barwy.

Poza tym warto wspomnieć, że niektórzy dodają do rosołu również imbir. Rosół z imbirem jest wyjątkowo rozgrzewający. W związku z tym świetnie sprawdzi się zimą.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczone podudzia z kurczaka bez kości z batatami krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej