PoradyNiedoceniane mięso na esencjonalny rosół, dodaje je sama Magda Gessler. Już niemal całkiem o nim zapomnieliśmy

Niedoceniane mięso na esencjonalny rosół, dodaje je sama Magda Gessler. Już niemal całkiem o nim zapomnieliśmy

Rosół swój wyjątkowy smak zawdzięcza przede wszystkim mięsu. W związku z tym najczęściej gotujemy go na bazie kury. Niektórzy do przygotowania tej pysznej zupy dodają również mięso wołowe m.in. szponder, czy antrykot. Jakie jest najlepsze mięso do rosołu? Okazuje się, że poleca je sama Magda Gessler! 

Najlepsze mięso do rosołu, poleca je sama Magda Gessler - Pyszności; Foto: Canva.com
Najlepsze mięso do rosołu, poleca je sama Magda Gessler - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

31.08.2022 14:22

Najlepsze mięso do rosołu

Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com
Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com

Podczas przygotowywania rosołu dużą rolę odgrywa mięso. To właśnie dzięki niemu nasza potrawa jest tak wyjątkowa. W związku z tym często zastanawiamy się nad tym, jakie jest najlepsze mięso do rosołu.

Okazuje się, że do przygotowania rosołu warto użyć ogonów wołowych. Dzięki temu nasza potrawa zyska na smaku i konsystencji. Poza tym, ogony wołowe zawierają wyjątkowo dużą ilość kolagenu. Składnik ten wykazuje pozytywny wpływ na naszą skórę, kości oraz naczynia krwionośne.

Pamiętajmy również, aby przed przygotowaniem potrawy zwrócić uwagę na jakość mięsa. W związku z tym kupujmy je w sprawdzonym sklepie mięsnym. Jeśli produkt odznacza się nietypowymi przebarwieniami lub intensywnym, nieprzyjemnym zapachem - lepiej po niego nie sięgać.

Pozostałe składniki wzbogacające smak rosołu

Liście laurowe - Pyszności; Foto: Canva.com
Liście laurowe - Pyszności; Foto: Canva.com

Odpowiednie mięso do rosołu to podstawa. Jednak, aby wzbogacić smak i aromat potrawy, często sięgamy po różne przyprawy. W związku z tym oprócz soli i pieprzu zazwyczaj dodajemy liście laurowe, czy ziele angielskie. Wielu z nas nie wyobraża sobie rosołu bez lubczyku. Nadaje on potrawie wyjątkowego aromatu.

Niektórzy wzbogacają rosół również w czosnek, czy rozmaryn. Oprócz tych wspaniałych przypraw zdarza się, że dodamy do zupy suszone grzybki. Składnik ten wzbogaci zupę w grzybową nutę oraz nada jej ciemniejszej barwy.

Poza tym warto wspomnieć, że niektórzy dodają do rosołu również imbir. Rosół z imbirem jest wyjątkowo rozgrzewający. W związku z tym świetnie sprawdzi się zimą.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczone podudzia z kurczaka bez kości z batatami krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny!

poradyMagda Gesslerdomowe porady
Wybrane dla Ciebie