Jeśli zobaczysz białe paski na mięsie, lepiej go nie jedz. Możesz sobie zaszkodzić
Mięso z kurczaka uznawane jest za najzdrowsze. Wielu dietetyków jest zdania, że powinno być ono elementem naszej diety. Trzeba jednak uważać, gdyż nie każdy kurczak jest dobry. Jeśli zauważymy na nim białe paski, lepiej go nie kupujmy.
28.06.2023 | aktual.: 28.06.2023 14:52
Niestety, na mięsie pojawiają się coraz częściej. Skąd tak właściwie się biorą? Jest to wynik nieprawidłowej hodowli, która nakierowana jest na zwiększenie masy mięśniowej kurczaków. Białe paski to tkanka tłuszczowa i włóknista, która potem przekształca się w mięsień. Znacznie obniżają one jakość drobiu.
Mięso z białymi paskami jest gorsze. Takiego nie kupuj
Wyniki badań są zatrważające. Okazuje się, że taki kurczak ma o 8 procent białka mniej niż inne drobiowe filety. Dodatkowo jest bardziej tłusty, a ilość składników odżywczych (witamin, minerałów i innych ważnych związków) drastycznie spada. Białe paski sprawiają, że mięso jest mniej zdrowe, niż powinno być. Niestety, to nie jedyny problem. Te anomalie sprawiają, że kurczak staje się gąbczasty twardy i traci na smaku.
Paski są skutkiem przemysłowego chowu, w którym nagminnie korzystało się i korzysta z hormonów wzrostu oraz różnego rodzaju antybiotyków. Chociaż Unia Europejska zakazała profilaktycznego stosowania tych substancji, to problem wcale nie zniknął. Wiele hodowli stosuje taką praktykę.
To szkodzi i ludziom, i zwierzętom
Nie od dziś wiadomo, że mięso z kurczaka, któremu podawano hormony wzrostu i antybiotyki, jest szkodliwe dla zdrowia. Niebezpieczne substancje mogą przedostać się do naszego układu pokarmowego. Prowadzi to do rozwoju zaburzeń hormonalnych i antybiotykoodporności. Ponadto możemy mieć wiele innych problemów zdrowotnych, jak na przykład reakcje alergiczne. Używanie antybiotyków nie jest obojętne dla zwierząt. Negatywnie wpływa na ich zdrowie.
Warto jednak podkreślić, że białe paski nie zawsze są wynikiem podawania szkodliwych substancji. Czasem jest to wynik uwarunkowań genetycznych. Takie mięso możemy spożywać i nie będzie ono dla nas niebezpieczne. Hodowcy i lekarze weterynarii podkreślają, że kurczaki przebywają w odpowiednich warunkach i otrzymują wysokiej jakości karmę.