Jeśli zobaczysz białe paski na mięsie, lepiej go nie jedz. Możesz sobie zaszkodzić

Mięso z kurczaka uznawane jest za najzdrowsze. Wielu dietetyków jest zdania, że powinno być ono elementem naszej diety. Trzeba jednak uważać, gdyż nie każdy kurczak jest dobry. Jeśli zauważymy na nim białe paski, lepiej go nie kupujmy.

ObrazekMięso ma białe paski? Lepiej go nie jedz (ADOBE)
Paulina Hermann

Niestety, na mięsie pojawiają się coraz częściej. Skąd tak właściwie się biorą? Jest to wynik nieprawidłowej hodowli, która nakierowana jest na zwiększenie masy mięśniowej kurczaków. Białe paski to tkanka tłuszczowa i włóknista, która potem przekształca się w mięsień. Znacznie obniżają one jakość drobiu.

Mięso z białymi paskami jest gorsze. Takiego nie kupuj

Wyniki badań są zatrważające. Okazuje się, że taki kurczak ma o 8 procent białka mniej niż inne drobiowe filety. Dodatkowo jest bardziej tłusty, a ilość składników odżywczych (witamin, minerałów i innych ważnych związków) drastycznie spada. Białe paski sprawiają, że mięso jest mniej zdrowe, niż powinno być. Niestety, to nie jedyny problem. Te anomalie sprawiają, że kurczak staje się gąbczasty twardy i traci na smaku.

Obrazek
Mięso z białymi paskami może ci zaszkodzić (Pixabay)

Paski są skutkiem przemysłowego chowu, w którym nagminnie korzystało się i korzysta z hormonów wzrostu oraz różnego rodzaju antybiotyków. Chociaż Unia Europejska zakazała profilaktycznego stosowania tych substancji, to problem wcale nie zniknął. Wiele hodowli stosuje taką praktykę.

To szkodzi i ludziom, i zwierzętom

Nie od dziś wiadomo, że mięso z kurczaka, któremu podawano hormony wzrostu i antybiotyki, jest szkodliwe dla zdrowia. Niebezpieczne substancje mogą przedostać się do naszego układu pokarmowego. Prowadzi to do rozwoju zaburzeń hormonalnych i antybiotykoodporności. Ponadto możemy mieć wiele innych problemów zdrowotnych, jak na przykład reakcje alergiczne. Używanie antybiotyków nie jest obojętne dla zwierząt. Negatywnie wpływa na ich zdrowie.

Warto jednak podkreślić, że białe paski nie zawsze są wynikiem podawania szkodliwych substancji. Czasem jest to wynik uwarunkowań genetycznych. Takie mięso możemy spożywać i nie będzie ono dla nas niebezpieczne. Hodowcy i lekarze weterynarii podkreślają, że kurczaki przebywają w odpowiednich warunkach i otrzymują wysokiej jakości karmę.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier