Pierwsza restauracja serwująca mięso z laboratorium otwarta. Można zjeść w niej za darmo!

W Izrealu otwarto pierwszą na świecie restaurację, w której można zjeść w pełni etyczne, wyhodowane w warunkach laboratoryjnych mięso.

Pierwsza restauracja serwująca mięso z laboratorium otwarta. Można zjeść w niej za darmo!
Ewa
SKOMENTUJ
Obraz

Restauracja została otwarta w Tel Awiwie

Jest to jeden z projektów izrealskiego startupu SuperMeat, który zajmuje się badaniami i produkcją etycznego mięsa. Całkowicie powstaje ono w laboratoriach, z hodowli komórkowych.

Restauracja znajduje się koło zakładu produkcyjnego, którego pracę można podglądać przez okna w restauracji. Tym samym goście mają okazję obserwować cały proces powstawania ich dania.

Obraz

Jedzenie jest... darmowe!

Otwarcie swojej restauracji jest dla SuperMeat prawdziwym kamieniem milowym w ich projekcie. Odwiedzający ich goście nie muszą płacić za posiłek. W zamian za to proszeni są o zostawienie informacji zwrotnej na temat smaku, aromatu i wyglądu serwowanego im mięsa.
W ten sposób zespół pracujący w laboratorium zdobywa cenne wskazówki i rady, dzięki którym mogą poprawić swoje produkty. Biorąc pod uwagę rosnące zainteresowanie, a tym samym pojawiającą się konkurencję, naprawdę sporo zyskują.

Obraz

W menu króluje oczywiście kurczak

Największym zainteresowaniem cieszą się burgery. Podawane z autorskimi sosami i świeżymi warzywami nie odbiegają smakiem od tych, z tradycyjnie hodowanym mięsem. W menu znajdują się burgery w dwóch wersjach: klasycznej i "jesiennej" z chilli, jabłkowym chutneyem i liśćmi buraka.

Obraz

Mięso z laboratorium to odpowiedź na potrzeby rynku

W zeszłym roku raport globalnej firmy doradczej AT Kearney wykazał, że do 2040 r. większość spożywanego mięsa nie będzie pochodzić od zwierząt poddanych ubojowi. Spekuluje się, że około 60% całego mięsa będzie pochodzić albo z roślin, albo z komórek.

Otwarcie restauracji usprawniło SuperMeat cały proces produkcji. Dzięki temu coraz więcej firm spożywczych chce zawierać z nimi współpracę.
Społeczeństwo coraz częściej domaga się transparentności i etycznego traktowania zwierząt, co często nie idzie to w parze. Stworzenie mięsa w laboratorium może być naprawdę dobrą odpowiedzią na potrzeby ludzi.

Obraz

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka