Pierwsza restauracja serwująca mięso z laboratorium otwarta. Można zjeść w niej za darmo!

W Izrealu otwarto pierwszą na świecie restaurację, w której można zjeść w pełni etyczne, wyhodowane w warunkach laboratoryjnych mięso.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Restauracja została otwarta w Tel Awiwie

Jest to jeden z projektów izrealskiego startupu SuperMeat, który zajmuje się badaniami i produkcją etycznego mięsa. Całkowicie powstaje ono w laboratoriach, z hodowli komórkowych.

Restauracja znajduje się koło zakładu produkcyjnego, którego pracę można podglądać przez okna w restauracji. Tym samym goście mają okazję obserwować cały proces powstawania ich dania.

Obrazek

Jedzenie jest... darmowe!

Otwarcie swojej restauracji jest dla SuperMeat prawdziwym kamieniem milowym w ich projekcie. Odwiedzający ich goście nie muszą płacić za posiłek. W zamian za to proszeni są o zostawienie informacji zwrotnej na temat smaku, aromatu i wyglądu serwowanego im mięsa.
W ten sposób zespół pracujący w laboratorium zdobywa cenne wskazówki i rady, dzięki którym mogą poprawić swoje produkty. Biorąc pod uwagę rosnące zainteresowanie, a tym samym pojawiającą się konkurencję, naprawdę sporo zyskują.

Obrazek

W menu króluje oczywiście kurczak

Największym zainteresowaniem cieszą się burgery. Podawane z autorskimi sosami i świeżymi warzywami nie odbiegają smakiem od tych, z tradycyjnie hodowanym mięsem. W menu znajdują się burgery w dwóch wersjach: klasycznej i "jesiennej" z chilli, jabłkowym chutneyem i liśćmi buraka.

Obrazek

Mięso z laboratorium to odpowiedź na potrzeby rynku

W zeszłym roku raport globalnej firmy doradczej AT Kearney wykazał, że do 2040 r. większość spożywanego mięsa nie będzie pochodzić od zwierząt poddanych ubojowi. Spekuluje się, że około 60% całego mięsa będzie pochodzić albo z roślin, albo z komórek.

Otwarcie restauracji usprawniło SuperMeat cały proces produkcji. Dzięki temu coraz więcej firm spożywczych chce zawierać z nimi współpracę.
Społeczeństwo coraz częściej domaga się transparentności i etycznego traktowania zwierząt, co często nie idzie to w parze. Stworzenie mięsa w laboratorium może być naprawdę dobrą odpowiedzią na potrzeby ludzi.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa