Mięta w kuchni - jak ją wykorzystać w ciekawy sposób
Mięta to bardzo cenna roślina, która powinna znaleźć się w każdej kuchni. I zaraz sama się o tym przekonasz! Na pewno tego nie pożałujesz ?
Jak się okazuje, mięta skrywa w sobie ogromny potencjał, który możesz wykorzystać na kilka ciekawych sposobów. Naprawdę jest z czego wybierać!
#1 Woda z cytryną i miętą
Zaczynamy od podstaw, bo w końcu każdy z nas powinien pić dziennie min. 2 litry wody. I jeśli jakoś nie potrafisz przekonać się do picia samej wody, zawsze możesz wzbogacić jej smak o mięte, plasterki cytryny lub kawałki truskawek.
I pyszny oraz orzeźwiający napój jest już gotowy!
#2 Lemoniada
W upalne dni mięta przyda się również przy robieniu lemoniady. Będzie świetnym dodatkiem orzeźwiającego napoju, który pomoże przetrwać nawet największą falę upałów.
#3 Sos miętowy
Mięta może stać się również bazą lekkiego i pysznego sosu miętowego, który będzie pasował zarówno do warzyw, jak i mięs.
#4 Napar z mięty
Bohaterka dzisiejszego artykułu sprawdzi się również jako lek. Napar z mięty pomoże Ci przy problemach z przewodem pokarmowym, skutecznie obniży ciśnienie, a także przyda się w trakcie walki z migreną.
Warto również dodać, że mięta pomoże nam się uspokoić, dlatego przyda się w stresujących okolicznościach.
#5 Syrop miętowy
Łącząc mięte, wodę i cukier, stworzysz genialny syrop miętowy, który sprawdzi się doskonale jako dodatek do kawy oraz deserów.
#6 Mięta przyda się jako dekoracja
Jeśli chcesz ozdobić desery, koktajle lub całe dania, miej zawsze pod ręką mięte. Z jej pomocą gotowe dzieło będzie wyglądało zachwycająco!
#7 Miętowy ocet
Ta mikstura pomoże m.in. przy porządkach. Możesz umyć nią podłogę lub okna. Jej przygotowanie jest bajecznie proste.
Wszystko co musisz zrobić to zalać listki mięty octem i odstawić na kilka tygodni pod przykryciem. Od czasu do czasu potrząśnij słoikiem.