PoradyMigrena nie daje ci żyć, bo jesz te produkty. Lekarka wyjaśnia dlaczego

Migrena nie daje ci żyć, bo jesz te produkty. Lekarka wyjaśnia dlaczego

Migrena ma związek z niektórymi produktami spożywczymi - Pyszności; foto: Canva
Migrena ma związek z niektórymi produktami spożywczymi - Pyszności; foto: Canva

06.06.2023 14:14, aktual.: 06.06.2023 15:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy wiesz, że istnieją produkty spożywcze, przez które uprzykrzająca ci życie i codzienne funkcjonowanie migrena może się nasilać? Jeśli odczuwasz niekomfortowe skutki tej dolegliwości, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Być może zauważysz tu pewną zależność, która ułatwi ci pozbycie się bólu głowy. 

Migrena to paskudna przypadłość, która — kiedy już dopadnie — dosłownie nie pozwala normalnie funkcjonować. Ci, którzy borykają się z tym schorzeniem, wiedzą, że zwykły ból głowy to nic, w porównaniu z tym uczuciem. Zwykłe leki przeciwbólowe często nie są w stanie tu pomóc. Zwłaszcza w momencie, w którym nieświadomie sami pogarszamy swój stan: poprzez spożywanie niektórych produktów. 

Niektóre pokarmy mogą sprawić, że migrena staje się nie do zniesienia - Pyszności; foto: Canva
Niektóre pokarmy mogą sprawić, że migrena staje się nie do zniesienia - Pyszności; foto: Canva

O wpływie, jaki jedzenie ma na rozwój migreny, opowiedziała na Instagramie @drcubala. Lekarka, która na co dzień prowadzi centrum medyczne w podwarszawskiej miejscowości, zdradziła w mediach społecznościowych, które produkty spożywcze mogą przyczyniać się do nasilenia objawów migreny. To obowiązkowa dawka wiedzy dla każdego, komu zdarzają się takie bóle!

Migrena pogorszy się, jeśli będziesz jadł te produkty

Na początku swojego nagrania @drcubala wyjaśniła, że możemy ograniczyć ryzyko wystąpienia migreny poprzez zmianę trybu życia. Podstawą profilaktyki jest tu odpowiednia ilość odpoczynku i mniej stresu, co wpływa korzystnie na napięcie mięśni szyi, jednej z częstych przyczyn migreny. Jest to dla ciebie oczywiste? Rozumiemy, ale co powiesz na to, że kolejnym elementem zapobiegania jest... odstawienie kilku produktów spożywczych?

Lekarka tłumaczy, że podstawą przy walce z migreną jest unikanie pokarmów zawierających tyraminę, aminokwas, który naturalnie występuje w jedzeniu. Ten związek chemiczny, jak tłumaczy @drcubala, znajduje się między innymi w żółtym serze, czekoladzie i czerwonym winie. Zaserwowanie sobie takich specjałów w ramach polepszenia humoru przy migrenie jest więc bardzo złym pomysłem, który tylko ci zaszkodzi.

Najwięcej tyraminy zawierają sery dojrzewające, takie jak parmezan. To dosłownie ostatni produkt, który powinniśmy spożywać podczas migreny. Osoby borykające się z tą dolegliwością powinny skreślić z jadłospisu również inne sery: cheddar, camembert i mozzarella. Tyraminy nie brakuje również w mięsie, m.in. salami i pepperoni. Niestety, wszystko wskazuje na to, że pizza nie jest w takich momentach wskazana.