Tych produktów nigdy nie wkładaj do mikrofalówki. Grozi wybuchem

Mikrofalówka to sprzęt, który zdecydowanie ułatwia życie. Są jednak produkty, których podgrzanie może być niebezpieczne. Zobacz, czego unikać.

ObrazekMikrofalówka, fot. Canva
Ewa

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez kuchenki mikrofalowej. Potrafi być prawdziwym wybawieniem, gdy szybko i sprawnie chcemy podgrzać obiad. Często jest też obowiązkowym wyposażeniem pracowniczego kącika. Są jednak pewne produkty, których podgrzanie w mikrofalówce może być naprawdę ryzykowne i spowodować nawet wybuch. Tego lepiej nie wkładać do środka sprzętu.

Pojemniki do kuchenki mikrofalowej

Ważne jest nie tylko to, co podgrzewamy, ale również to, w czym to podgrzewamy. Pojemniki, które nadają się do podgrzewania jedzenia, oznaczone są najczęściej piktogramem mikrofalówki lub trzech umieszczonych nad sobą fal. Używać można części naczyń szklanych lub ceramicznych, pozbawionych wzorków i szlaczków. Unikaj drewnianych pojemników - wrząca woda wniknie w ich struktury i spowoduje, że szybciej popękają i zniszczą się.

Pod żadnym pozorem nie wkładaj do urządzenia naczyń i przedmiotów metalowych oraz ze złoceniami. Może to doprowadzić do iskrzenia, a nawet zapalenia podgrzewanych produktów. Zrezygnuj też z plastiku, który nie posiada specjalnych oznaczeń, bo pod wpływem wysokiej temperatury może się po prostu roztopić, wydzielając szkodliwe substancje do żywności.

Pojemnik z jedzeniem w kuchence mikrofalowej
Pojemnik z jedzeniem- Pyszności; źródło Canva

Mikrofalówka i wybuchowe jajka

Chociaż wizja szybkiego ugotowania jajka wydaje się być kusząca, to mikrofalówka zdecydowanie nie jest dobrym miejscem do tego typu eksperymentów. Żółtko zamienia się w małą bombę i może spowodować wybuch. Jeśli koniecznie chcesz ugotować jajko w mikrofalówce, to włóż je do odpowiedniego pojemnika i zalej wodą tak, aby przykryła je w całości.

Brudna mikrofalówka po wybuchu jajka
Mikrofalówka po wybuchu jajka- Pyszności; źródło Canva

Niebezpieczne jest również podgrzewanie surowego mięsa. Nie chodzi tutaj o wybuchy, iskry i efekty specjalne, a o zwykłe (albo niezwykłe) ryzyko zatrucia. Mięso może nierównomiernie się podgrzać i pozostać surowe, co w przypadku m.in. drobiu i wieprzowiny jest bardzo niebezpieczne.

Czego nie podgrzewać w kuchence mikrofalowej?

Niebezpieczna jest również ostra papryka. Po otworzeniu drzwiczek może zadziałać jak rozpylony gaz pieprzowy i dotkliwie podrażnić nasze błony śluzowe. Unikaj również wkładania do kuchenki mikrofalowej owoców. Niektóre, jak winogrona, mogą eksplodować, inne zamienią się w papkę - zdecydowanie nie opłaca się tak eksperymentować. Jeśli w twojej mikrofalówce nie ma funkcji rozmrażania, to lepiej nie wkładaj tam pieczywa, bo może okazać się później czerstwe i niesmaczne.

Złym pomysłem jest również podgrzanie dania, które przygotowane zostało z dodatkiem świeżych grzybów. Szybko się psują, więc lepiej jeść je od razu po przygotowaniu. W przeciwnym wypadku nasza uczta skończyć może się w toalecie.

Masz ochotę na wypróbowanie nowego przepisu? Polecamy kurczaka po tajsku. Smakuje rewelacyjnie.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości