Tych produktów nigdy nie wkładaj do mikrofalówki. Grozi wybuchem
Mikrofalówka to sprzęt, który zdecydowanie ułatwia życie. Są jednak produkty, których podgrzanie może być niebezpieczne. Zobacz, czego unikać.
11.05.2023 | aktual.: 11.05.2023 22:15
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez kuchenki mikrofalowej. Potrafi być prawdziwym wybawieniem, gdy szybko i sprawnie chcemy podgrzać obiad. Często jest też obowiązkowym wyposażeniem pracowniczego kącika. Są jednak pewne produkty, których podgrzanie w mikrofalówce może być naprawdę ryzykowne i spowodować nawet wybuch. Tego lepiej nie wkładać do środka sprzętu.
Pojemniki do kuchenki mikrofalowej
Ważne jest nie tylko to, co podgrzewamy, ale również to, w czym to podgrzewamy. Pojemniki, które nadają się do podgrzewania jedzenia, oznaczone są najczęściej piktogramem mikrofalówki lub trzech umieszczonych nad sobą fal. Używać można części naczyń szklanych lub ceramicznych, pozbawionych wzorków i szlaczków. Unikaj drewnianych pojemników - wrząca woda wniknie w ich struktury i spowoduje, że szybciej popękają i zniszczą się.
Pod żadnym pozorem nie wkładaj do urządzenia naczyń i przedmiotów metalowych oraz ze złoceniami. Może to doprowadzić do iskrzenia, a nawet zapalenia podgrzewanych produktów. Zrezygnuj też z plastiku, który nie posiada specjalnych oznaczeń, bo pod wpływem wysokiej temperatury może się po prostu roztopić, wydzielając szkodliwe substancje do żywności.
Mikrofalówka i wybuchowe jajka
Chociaż wizja szybkiego ugotowania jajka wydaje się być kusząca, to mikrofalówka zdecydowanie nie jest dobrym miejscem do tego typu eksperymentów. Żółtko zamienia się w małą bombę i może spowodować wybuch. Jeśli koniecznie chcesz ugotować jajko w mikrofalówce, to włóż je do odpowiedniego pojemnika i zalej wodą tak, aby przykryła je w całości.
Niebezpieczne jest również podgrzewanie surowego mięsa. Nie chodzi tutaj o wybuchy, iskry i efekty specjalne, a o zwykłe (albo niezwykłe) ryzyko zatrucia. Mięso może nierównomiernie się podgrzać i pozostać surowe, co w przypadku m.in. drobiu i wieprzowiny jest bardzo niebezpieczne.
Czego nie podgrzewać w kuchence mikrofalowej?
Niebezpieczna jest również ostra papryka. Po otworzeniu drzwiczek może zadziałać jak rozpylony gaz pieprzowy i dotkliwie podrażnić nasze błony śluzowe. Unikaj również wkładania do kuchenki mikrofalowej owoców. Niektóre, jak winogrona, mogą eksplodować, inne zamienią się w papkę - zdecydowanie nie opłaca się tak eksperymentować. Jeśli w twojej mikrofalówce nie ma funkcji rozmrażania, to lepiej nie wkładaj tam pieczywa, bo może okazać się później czerstwe i niesmaczne.
Złym pomysłem jest również podgrzanie dania, które przygotowane zostało z dodatkiem świeżych grzybów. Szybko się psują, więc lepiej jeść je od razu po przygotowaniu. W przeciwnym wypadku nasza uczta skończyć może się w toalecie.
Masz ochotę na wypróbowanie nowego przepisu? Polecamy kurczaka po tajsku. Smakuje rewelacyjnie.