PrzepisPrzekąskiMini burgery z soczystą wołowiną - genialny pomysł na przystawkę w kilka minut

Mini burgery z soczystą wołowiną - genialny pomysł na przystawkę w kilka minut

Mini burgery z soczystą wołowiną - genialny pomysł na przystawkę w kilka minut
Ewa
17.07.2022 11:58, aktualizacja: 16.10.2023 10:16

Mini burgery małe są tylko pod kątem rozmiaru, bo skrywają w sobie całe burgerowe bogactwo: sałatę, pomidora, ser, ogórka i sos. W skrócie- wszystko to, czego w burgerach zabraknąć po prostu nie może. Dzięki takiej formie podania świetnie sprawdzą się w roli imprezowych przekąsek

Koniec z chipsami czy paluszkami! Kiedy raz przygotujesz na imprezę te mini burgery- Twoi goście nie poproszą o nic innego. Jedzenie ich jest o wiele łatwiejsze niż burgerów w standardowym rozmiarze. Burgery mogą być podane na gorąco, lekko ciepłe lub  na zimno- w każdej odsłonie smakują tak samo pysznie. Zachowują też świeżość przez cały wieczór, więc śmiało możesz postawić je na imprezowym stole.

Zobacz jak przygotowaliśmy nasze burgery na naszym kanale YouTube: 

W przygotowaniu naszych burgerów pomógł nam Ovi Smart marki Philips.

Mini burgery- składniki

320 g mielonego mięsa wołowego

2 żółtka

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

4 małe bułeczki

4 liście zielonej sałaty

4 plastry pomidora

2 ogórki kiszone

4 plastry sera żółtego

4 łyżki majonezu

4 łyżki ketchupu

Przepis krok po kroku:

Mieloną wołowinę przełóż do miski. Dodaj do niej żółtka i dokładnie wyrób mięso rękami.

Mini burgery- Pyszności
Mini burgery- Pyszności

Z mięsa uformuj nieduże kotlety. Oprósz je solą i pieprzem i spłaszcz od góry ręką lub szpatułką. Tak przygotowane kotlety wstaw do Ovi Smart na 6 minut (180 stopni Celsjusza). Po 6 minutach wysuń szufladę urządzenia, połóż ser na kotletach i podpiecz jeszcze przez minutę.

Mini burgery- Pyszności
Mini burgery- Pyszności

Przejdź do składania burgera. Na małych bułeczkach (możesz je znaleźć w sklepie lub upiec samodzielnie według ulubionego przepisu). Podpiecz je przez chwilę, aby były chrupiące. Spód posmaruj majonezem i połóż liść zielonej sałaty. Następnie połóż kotleta wołowego z roztopionym serem.

Obraz

Następnie ułóż plasterki ogórków kiszonych i przykryj całość drugą połową bułki, posmarowaną tym razem ketchupem. Zabezpiecz całość przy pomocy patyczka do szaszłyków, żeby kanapka się nie rozjeżdżała. I gotowe - teraz pozostało tylko jak najszybsze zjedzenie soczystych burgerów. Nie dość, że prezentują się świetnie, to na dodatek są po prostu przepyszne. Smacznego!

Mini burgery- Pyszności
Mini burgery- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także