Pokroiła kapustę w ten sposób, sparzyła i już po chwili zwijała mini gołąbki. Są obłędne
Gołąbki to prawdziwy klasyk, gdy weźmiemy pod uwagę dania kuchni polskiej. A gdyby tak przyrządzić je w nieco innej i przede wszystkim bezmięsnej wersji? Takie właśnie są mini gołąbki, które stanowią prawdziwą ucztę dla każdego podniebienia. Przekonaj się sam.
24.01.2023 | aktual.: 24.01.2023 13:40
Mini gołąbki - prosty sposób na smaczny obiad
Z pewnością spotkałeś się z licznymi wariacjami na temat tradycyjnych gołąbków. Okazuje się, że można je przygotować na wiele pysznych sposobów. Co ważne, każda wersja smakuje wyjątkowo, nawet taka, do której nie ma konieczności wykorzystania mięsa. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować ci patent na mini gołąbki. Robi się je troszkę inaczej niż te tradycyjne. Możesz być jednak pewny tego, że danie będzie smaczne i proste w przygotowaniu. Wypróbuj nasz przepis już dziś. Na pewno będziesz zachwycony!
Jak przygotować mini gołąbki?
Sam przepis jest naprawdę banalny, a potrzebne składniki, na pewno masz pod ręką w swojej kuchni. Gołąbki bez mięsa i z kaszą bulgur to pewnego rodzaju kulinarna uczta dla podniebienia. Dlatego, do dzieła!
Składniki:
- główka kapusty białej
- 4 ziemniaki
- 1,5 szklanki kaszy bulgur
- łyżka masła
- cebula
- świeżo mielony czarny pieprz
- łyżeczka soli
- 4 łyżki mąki
- szklanka wody
- łyżka masła do sosu
- koncentrat pomidorowy - łyżka.
Sposób przygotowania:
Mini gołąbki to wyjątkowa alternatywa dla tego popularnego dania. Pierwszy krok to wycięcie głąbu z kapusty. Podziel kapustę na 8 równych części - tak, by liście miały formę kawałków pizzy. Ostrożnie odetnij je od środka kapusty. Wykorzystaj tylko te liście, które będzie można zwinąć. Ziemniaki obierz, podziel na 4 części, zalej wodą, dodaj sól i gotuj do miękkości. Kolejny krok to ugotowanie kaszy bulgur i posiekanie cebuli (na drobno). W rondelku rozpuść łyżkę masła, dodaj cebulę i zeszklij ją. Ziemniaki przełóż do miski i utłucz je. Dodaj do nich kaszę bulgur, podsmażoną cebulę, łyżeczkę soli, pieprz i wszystko wymieszaj.
Następnie, dodaj 4 łyżki mąki i rękoma wyrób farsz do mini gołąbków. Gdy masa nie będzie przyklejać się do dłoni, to znak, że ma odpowiednią konsystencję. Do wrzącej wody, wrzuć kawałek chleba i liście kapusty. Gotuj je przez 3 minuty. Przewróć je na drugą stronę i ponownie gotuj przez 3 minuty. Po tym czasie, wyjmij z garnka i przełóż do zimnej wody. Każdy z liści nadziewaj przygotowanym wcześniej farszem, zamknij brzegi i ostrożnie zawiń. Czas na gotowanie. Pozostałe liście ułóż na dnie garnka i połóż na nie mini gołąbki.
Przypraw łyżeczką soli, zalej wodą, dodaj kilka kawałków masła i gotuj na małym ogniu przez około 45 minut. Odstaw na 30 minut, bez zdejmowania pokrywki. W tym czasie, przygotuj sos. Na patelni rozpuść łyżkę masła i dodaj koncentrat pomidorowy. Gołąbki ułóż na talerzu i polej przygotowanym sosem. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować naprawdę smaczny chlebek: