PrzepisPrzekąskiZapiekane plastry bakłażana z sosem, mozzarellą, pomidorami i gorgonzolą
Zapiekane plastry bakłażana z sosem, mozzarellą, pomidorami i gorgonzolą
Pyszności
17.08.2016 20:35, aktual.: 24.05.2017 14:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bakłażan to bardzo smaczne warzywo, które ma bardzo mało kalorii. Oprócz tego jest źródłem potasu, wapnia, magnezu i błonnika. Można przyrządzać go na masę różnych sposobów.
Dzisiaj chciałabym pokazać ci przepis na pyszną przekąskę z bakłażana, która stanie się hitem każdej imprezy bądź spotkania z przyjaciółmi. Będą to zapiekane plastry z bakłażana z sosem, mozzarellą, pomidorami i gorgonzolą.
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 1 szt. bakłażan
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
- oregano
- oliwa z oliwek
- 170 g sos pomidorowy
- 100 g ser mozzarella starty
- 1 szt. pomidor pokrojony w kostkę
- 100 g gorgonzola
Sposób przygotowania:
1. Umyj bakłażana i pokrój go w plastry.
2. Ułóż plastry bakłażana na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przypraw je czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i polej oliwą z oliwek. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 15 minut.
3. Po 15 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika. Każdy plaster nasmaruj 1 łyżką sosu pomidorowego oraz każdy z nich posyp startą mozzarellą.
4. Następnie na każdym plastrze ułóż odsączone z soku pomidory i rozdrobnioną gorgonzolę. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C i piecz przez 10 minut.
5. Po 10 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika i przełóż plastry bakłażana na talerz.
6. Smacznego!