Oto 5 ważnych powodów, dla których powinieneś spożywać miód z cynamonem każdego dnia

Ludzie używali miodu i cynamonu przez wieki, a produkty te są popularne nawet w chińskiej medycynie. Mód nigdy nie traci swojej przydatności, a cynamon tysiące lat temu był tak cenny, że tylko cesarz mógł go dostać w prezencie. Teraz obydwa produkty są ogólnodostępne, a ich zalety udowodnione wieloma badaniami. Mieszanka miodu z cynamonem jest smaczna i zdrowa.

Obrazek
Mika

1. Spowalnia proces starzenia

Obrazek

Wolne rodniki (utleniacze) niszą komórki organizmu, co z kolei może doprowadzić do przedwczesnego starzenia się i chorób. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki i spowalniają proces ich działania.

  • Miód zawiera fenole, flawonoidy, enzymy i kwasy organiczne, które działają jak silny przeciwutleniacz. Badania wykazały, że ciemny miód jest bardzo bogatym źródłem tych składników.
  • Cynamon zawiera polifenole, które również są silnymi przeciwutleniaczami. Ich liczbą przewyższa nawet czosnek!

2. Poprawia funkcje serca

Obrazek

Miód i cynamon pomaga w zapobieganiu chorobom układu krążenia, które są najczęstszą przyczyną zgonów na świecie.

  • Miód zwiększa przepływ krwi do serca, a zatem rozszerza ścianki tętnic. Zawiera również przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać tworzeniu się zakrzepów krwi – najczęstszej przyczyny zawału serca i udarów mózgu.
  • Cynamon zmniejsza ilość „złego” cholesterolu i zwiększa poziom „dobrego”.

3. Zapobiega infekcjom

Obrazek

Zarówno miód, jak i cynamon mają działanie antybakteryjne, dzięki czemu można korzystać z tej kombinacji nie tylko wtedy, gdy masz katar, ale także w przypadku chorób zakaźnych, takich jak infekcje nerek lub pęcherza moczowego.

  • Miód jest naturalnym antybiotykiem. Kiedyś stosowało się go do dezynfekcji ran. Zawiera białka i enzymy oksydazy glukozowej , które niszczą bakterie.
  • Cynamon działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo.

4. Pomaga w odchudzaniu

Obrazek

Przy prawidłowej diecie i regularnych ćwiczeniach, miód i cynamon pomogą ci zmniejszyć wagę szybciej.

  • Miodem zastąp słodycze i cukier. Umiarkowane spożycie miodu spowoduje zmniejszenie liczby kalorii w organizmie. Ponadto, rafinowany cukier powoduje szybki wzrost glukozy we krwi, a następnie jej gwałtowny spadek. Takie zmiany w poziomie glukozy mogą doprowadzić do niestabilności emocjonalnej i nadprodukcji insuliny. Miód jest wchłaniany do krwiobiegu powoli i zapobiega skokom cukru we krwi.
  • Cynamon obniża poziom glukozy i zwiększa wrażliwość na insulinę, która jest odpowiedzialna za metabolizm. Cynamon pomaga przyspieszyć przemianę materii i zamienia glukozę w energię, a nie tłuszcz.

5. Obniża poziom cukru we krwi

Obrazek

Wysoki poziom cukru we krwi może być przyczyną wielu chorób jak cukrzyca.

  • Miód pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. W 17% składa się z wody, a reszta to głównie fruktoza i glukoza. Są one łatwo wchłaniane przez organizm i nie powodują skoków cukru we krwi. Nawet cukrzycy mogą jeść miód.
  • Cynamon również pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Wskazują na to badania zarówno zdrowych ochotników jak i tych, którzy zmagają się z cukrzycą. Choć nie jest lekiem, cynamon to skuteczny suplement diety.

Wybierając miód, upewnij się, że nie jest rozcieńczony z cukrem, skrobią, mąką ani kredą. Najlepiej spożywać niefiltrowany i niepasteryzowany. W tym celu lepiej udać się do lokalnego przedsiębiorstwa, gdzie miód choć w wyższej cenie, ma zdecydowanie więcej właściwości zdrowotnych, niż przetwarzany.

Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇