WAŻNE
TERAZ

Akty dywersji na kolei. Sąd podjął decyzję wobec Ukraińców

Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Miseczki z salami staną się hitem na imprezie andrzejkowej. Koniecznie musisz zrobić

Czego nie może zabraknąć na udanej imprezie andrzejkowej? Oczywiście smacznych i ciekawych przekąsek. I tak się składa, że mamy dla ciebie coś naprawdę wyjątkowego. Przygotuj dla swoich gości jadalne miseczki z salami wypełnione po brzegi pysznymi dodatkami, a na pewno zaniemówią z wrażenia. Jeśli chcesz poznać nasz sprawdzony patent na zrobienie takich miseczek, obejrzyj wideo. Lista składników potrzebna do przygotowania przekąsek czeka poniżej.

Składniki na jadalne miseczki z salami:

  • 12 plastrów dużego salami,
  • 100 g sera camembert,
  • 100 g żółtego sera,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • 12 małych korniszonów,
  • 12 czarnych oliwek,
  • 12 mini krakersów,
  • mała kiść białego winogrona,
  • mała kiść różowego winogrona,
  • 2 garście roszponki,
  • 80 g kabanosów.

O czym warto pamiętać:

  • Przepis na jadalne miseczki z salami jest bardzo szybki, dlatego spokojnie możesz zostawić go sobie do zrobienia tuż przed imprezą andrzejkową.
  • Zacznij od mięsnych miseczek. Do ich przygotowania będziesz potrzebować foremki na babeczki. W każdym wgłębieniu umieść po plastrze dużego salami i przy pomocy małego słoiczka dociśnij go do dna. W ten sposób w mgnieniu oka nadasz salami odpowiedni kształt.
  • Po wypełnieniu foremki, wstaw ją do nagrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Po upieczeniu wyjmij ostrożnie miseczki i odstaw je do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie powinny stwardnieć, dzięki czemu bez problemu będziesz mógł wypełnić je wybranymi dodatkami.
  • A skoro mowa już o składnikach, które możesz włożyć do jadalnych miseczek, nie ma tu żadnych ograniczeń. Użyj produktów, które twoim zdaniem będą się dobrze uzupełniać. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to fakt, aby pokroić je dosyć drobno.
  • My tym razem postawiliśmy na kombinację: camemberta, żółtego sera, korniszonów, kabanosów, winogrona, krakersów pomidorków koktajlowych i roszponki. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Więcej wideo
Torcik waflowy bez pieczenia. Smak deseru z dzieciństwa w wersji premiumTorcik waflowy bez pieczenia. Smak deseru z dzieciństwa w wersji premium
W mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczkąW mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczką
Sałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innegoSałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innego
Domowe katarzynki jak z Torunia. Zrobią też furorę na świątecznym stoleDomowe katarzynki jak z Torunia. Zrobią też furorę na świątecznym stole
Dewolaj z polskim akcentem. Odkąd zrobiłam pierwszy raz, nie chcę słyszeć o klasycznej wersjiDewolaj z polskim akcentem. Odkąd zrobiłam pierwszy raz, nie chcę słyszeć o klasycznej wersji
Obiad prosto z patelni. Kurczaka w takim wydaniu będziesz chciał jeść codziennieObiad prosto z patelni. Kurczaka w takim wydaniu będziesz chciał jeść codziennie
Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodłoPuszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodło
Wybrane dla Ciebie
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową