Awokado świeże przez cały rok wysiłku. To tak proste, że aż trudno uwierzyć

Awokado cieszy się coraz większą popularnością. Pasuje do kanapek, potraw w stylu meksykańskim czy do pysznej salsy. Sposobów na przygotowanie jest naprawdę wiele. Jak przechowywać awokado, żeby dłużej zachowało świeżość? Jeden prosty trik sprawi, że już nigdy nie wyrzucisz go do śmietnika.

Obrazek
Ewa

Co istotne, jest bogatym źródłem wielu witamin, między innymi A, C, E, K i H.  Wspomaga pracę układu odpornościowego, wątroby i wzroku, a także zwiększa gęstość kości (ma to ważne znaczenie w profilaktyce osteoporozy). Jest ono używane nie tylko w kulinariach, ale i kosmetyce- to składnik wielu naturalnych masek do włosów czy skóry twarzy.

Dlaczego tak szybko ciemnieje?

Oksydaza polifenolowa znajdująca się w awokado reaguje z tlenem, gdy owoc jest wystawiony na działanie powietrza, a powierzchnia miazgi zaczyna brązowieć. Nadal jest bezpiecznie jeść go w pierwszych minutach, ale po pewnym czasie będzie raczej nieatrakcyjny. Nie oszukujmy się- jemy również oczami. Zbrązowiały produkt już tak nie kusi i nie wygląda zachęcająco.

Jak przechowywać awokado?

Niedojrzałe awokado powinnaś przechowywać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone przy pomocy papierowej torby lub starej gazety. Kiedy dojrzeje, przenieś je do plastikowej torby i przechowuj w lodówce. Niektórzy je kroją je i wyciskają sok z limonki lub cytryny na powierzchnię miazgi, aby nieco spowolnić proces utleniania. Co zrobić, gdy wciąż nie dojrzało, a my wybieramy się na wakacje? Wystarczy je...zamrozić!

Mrożenie krok po kroku

Przygotuj:

  • awokado
  • ostry nóż
  • słomki
  • worek strunowy/próżniowy

Jak zamrozić awokado?

Przekrój awokado na pół, nie naruszając pestki. Oddziel połówki i usuń pestkę. Każdą połowę włóż do torby i zamknij, robiąc na końcu zamka miejsce na słomkę. Włóż słomkę i wykonać uszczelnienie próżniowe. Upewnij się, że nie ciągniesz słomy zbyt szybko! Wyjmij słomkę i zaklej worek.

Możesz również przed zamrożeniem zamienić je w puree, dodać odrobinę soku z cytryny i taką właśnie masę włożyć do woreczka. Dzięki temu szybciej się rozmrozi, a Ty będziesz mógł przygotować pyszne, zielone guacamole.

Zachęcamy do zapoznania się z naszym przepisem na faszerowane awokado dostępnym na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa