Pod żadnym pozorem nie zamrażaj tak mięsa. Cała rodzina może się zatruć

Mrożenie mięsa z wkładem chłonnym to najgorsze, co możemy zrobić. Technolog żywności ostrzega przed konsekwencjami. To raj dla bakterii.

Mrożenie mięsa- Pyszności; źródło: CanvaMrożenie mięsa- Pyszności; źródło: Canva
Ewa

Promocja, zbyt duże zakupy, zmiana planów w domowym menu i zostajemy z mięsem, którego nie chcemy jednak wykorzystać. Najlepszym sposobem na jego przechowanie jest oczywiście zamrożenie. Warto jednak zrobić to w poprawny sposób, aby nie narazić się na niemiłe konsekwencje. Technolog żywienia, Marta Zaleska, podzieliła się przydatną informacją na temat mrożenia. Tego błędu lepiej już nie popełniać.

Mrożenie mięsa- jak to zrobić?

Mrożenie to jeden z najlepszych i najpopularniejszych sposób na przechowywanie żywności. Jeśli chcesz zamrozić mięso, podziel je wcześniej na porcje i przełóż do szczelnie zamykanych woreczków strunowych przeznaczonych do zamrażarki. Przy pomocy wodoodpornego markera umieść na nich informację, co znajduje się w środku i kiedy zostało włożone. Dzięki temu po rozmrożeniu nie czeka cię żadna niespodzianka.

Mrożenie mięsa- Pyszności; źródło: Canva
Mrożenie mięsa- Pyszności; źródło: Canva

Pamiętaj, żeby nigdy nie zamrażać mięsa ponownie. Znacząco zwiększa to ryzyko zatrucia pokarmowego. Mięso rozmrażaj w lodówce, nie zalewaj go wodą i nie zostawiaj na kuchennym blacie, ponieważ stanowi świetną pożywkę dla bakterii. Im tłustsze jest mięso, tym krócej powinno znajdować się w zamrażarce. Najdłużej w zamrażarce, bo niemal rok, może znajdować się indyk i kurczak w całości, steki i pieczeń wołowa. Po podzieleniu mięsa na mniejsze części, czas skraca się do 9 miesięcy. Kiełbasa i wędliny powinny spędzić nie więcej niż 2 miesiące, a boczek zaledwie jeden miesiąc. Jeśli po rozmrożeniu mięso brzydko pachnie lub coś wzbudza twój niepokój - lepiej jest wyrzucić produkt w całości do kosza.

Technolog ostrzega

Przełożenie mięsa do specjalnego woreczka jest kluczowe podczas mrożenia. Technolog żywności, Marta Zaleska, ostrzega przed mrożeniem w sklepowych pudełkach. Na ich dnie znajduje się wkładka, która chłonie wodę jak gąbka. To właśnie ten "pampers" jest idealnym środowiskiem do rozwoju bakterii i tym samym staje się prostą drogą do zatrucia pokarmowego. Przełóż mięso do woreczków bez wkładki, usuń powietrze z wnętrza i dokładnie zamknij opakowanie.

Tymczasem my polecamy na obiad pyszne roladki z indyka.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników