PoradyPod żadnym pozorem nie zamrażaj tak mięsa. Cała rodzina może się zatruć

Pod żadnym pozorem nie zamrażaj tak mięsa. Cała rodzina może się zatruć

Mrożenie mięsa- Pyszności; źródło: Canva
Mrożenie mięsa- Pyszności; źródło: Canva
Ewa
21.04.2023 17:42

Mrożenie mięsa z wkładem chłonnym to najgorsze, co możemy zrobić. Technolog żywności ostrzega przed konsekwencjami. To raj dla bakterii.

Promocja, zbyt duże zakupy, zmiana planów w domowym menu i zostajemy z mięsem, którego nie chcemy jednak wykorzystać. Najlepszym sposobem na jego przechowanie jest oczywiście zamrożenie. Warto jednak zrobić to w poprawny sposób, aby nie narazić się na niemiłe konsekwencje. Technolog żywienia, Marta Zaleska, podzieliła się przydatną informacją na temat mrożenia. Tego błędu lepiej już nie popełniać.

Mrożenie mięsa- jak to zrobić?

Mrożenie to jeden z najlepszych i najpopularniejszych sposób na przechowywanie żywności. Jeśli chcesz zamrozić mięso, podziel je wcześniej na porcje i przełóż do szczelnie zamykanych woreczków strunowych przeznaczonych do zamrażarki. Przy pomocy wodoodpornego markera umieść na nich informację, co znajduje się w środku i kiedy zostało włożone. Dzięki temu po rozmrożeniu nie czeka cię żadna niespodzianka.

Mrożenie mięsa- Pyszności; źródło: Canva
Mrożenie mięsa- Pyszności; źródło: Canva

Pamiętaj, żeby nigdy nie zamrażać mięsa ponownie. Znacząco zwiększa to ryzyko zatrucia pokarmowego. Mięso rozmrażaj w lodówce, nie zalewaj go wodą i nie zostawiaj na kuchennym blacie, ponieważ stanowi świetną pożywkę dla bakterii. Im tłustsze jest mięso, tym krócej powinno znajdować się w zamrażarce. Najdłużej w zamrażarce, bo niemal rok, może znajdować się indyk i kurczak w całości, steki i pieczeń wołowa. Po podzieleniu mięsa na mniejsze części, czas skraca się do 9 miesięcy. Kiełbasa i wędliny powinny spędzić nie więcej niż 2 miesiące, a boczek zaledwie jeden miesiąc. Jeśli po rozmrożeniu mięso brzydko pachnie lub coś wzbudza twój niepokój - lepiej jest wyrzucić produkt w całości do kosza.

Technolog ostrzega

Przełożenie mięsa do specjalnego woreczka jest kluczowe podczas mrożenia. Technolog żywności, Marta Zaleska, ostrzega przed mrożeniem w sklepowych pudełkach. Na ich dnie znajduje się wkładka, która chłonie wodę jak gąbka. To właśnie ten "pampers" jest idealnym środowiskiem do rozwoju bakterii i tym samym staje się prostą drogą do zatrucia pokarmowego. Przełóż mięso do woreczków bez wkładki, usuń powietrze z wnętrza i dokładnie zamknij opakowanie.

Tymczasem my polecamy na obiad pyszne roladki z indyka.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także