Najlepszy sposób na przechowywanie nadmiaru mleka. Może czekać aż 3 miesiące!
Ze względu na wysoką zawartość białka mleko łatwo się psuje, dlatego należy je przechowywać z zachowaniem pewnych środków ostrożności. Istnieje jednak sposób, aby zachować go dłużej, nie martwiąc się zbytnio o datę ważności. Mowa oczywiście o mrożeniu!
Unikaj kartonów i szklanych butelek
Chociaż te ostatnie nie są zbyt popularne, to kartonowe opakowania wiodą prym w marketach. Nie nadają się jednak do mrożenia.
Pojemnik, w którym chcesz zamrozić mleko, powinien być bardzo szczelny i dość trwały, więc karton od razu odpada. Szklane pojemniki mogą za to pęknąć pod wpływem temperatury. Najlepiej sprawdzi się plastikowy pojemnik. Możesz również zamrozić mleko w foremce do lodu.
Nalej odpowiednią ilość płynu
Podczas napełniania plastikowego pojemnika pamiętaj, aby nie wypełniać go po brzegi. W rzeczywistości należy pozostawić około 4 cm pustej przestrzeni, aby zapobiec wyciekaniu mleka podczas procesu zamrażania. Zamknij pojemnik i włóż go do zamrażarki.
Pora na rozmrażanie
Aby rozmrozić mleko po prostu wyjmij pojemnik i postaw w lodówce. Lepiej unikać rozmrażania w temperaturze pokojowej, co mogłoby spowodować utratę jakości. Jeśli jednak chcesz przyśpieszyć proces- zanurz pojemnik w zimnej wodzie i wymieniaj ją mniej więcej co 30 minut.
Co tracimy?
Pamiętaj, że mleka nie należy przechowywać w zamrażarce dłużej niż 3 miesiące.
Mleko nie traci swoich właściwości odżywczych podczas rozmrażania, ale może ulegać niewielkim zmianom w konsystencji- część tłuszczową można też oddzielić od reszty. Wystarczy jedynie dobrze wymieszać.