WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Najlepszy sposób na przechowywanie nadmiaru mleka. Może czekać aż 3 miesiące!

Ze względu na wysoką zawartość białka mleko łatwo się psuje, dlatego należy je przechowywać z zachowaniem pewnych środków ostrożności. Istnieje jednak sposób, aby zachować go dłużej, nie martwiąc się zbytnio o datę ważności. Mowa oczywiście o mrożeniu!

Obrazek
Ewa

Unikaj kartonów i szklanych butelek

Chociaż te ostatnie nie są zbyt popularne, to kartonowe opakowania wiodą prym w marketach. Nie nadają się jednak do mrożenia.
Pojemnik, w którym chcesz zamrozić mleko, powinien być bardzo szczelny i dość trwały, więc karton od razu odpada. Szklane pojemniki mogą za to pęknąć pod wpływem temperatury. Najlepiej sprawdzi się plastikowy pojemnik. Możesz również zamrozić mleko w foremce do lodu.

Obrazek

Nalej odpowiednią ilość płynu

Podczas napełniania plastikowego pojemnika pamiętaj, aby nie wypełniać go po brzegi. W rzeczywistości należy pozostawić około 4 cm pustej przestrzeni, aby zapobiec wyciekaniu mleka podczas procesu zamrażania. Zamknij pojemnik i włóż go do zamrażarki.

Obrazek

Pora na rozmrażanie

Aby rozmrozić mleko po prostu wyjmij pojemnik i postaw w lodówce. Lepiej unikać rozmrażania w temperaturze pokojowej, co mogłoby spowodować utratę jakości. Jeśli jednak chcesz przyśpieszyć proces- zanurz pojemnik w zimnej wodzie i wymieniaj ją mniej więcej co 30 minut.

Obrazek

Co tracimy?

Pamiętaj, że mleka nie należy przechowywać w zamrażarce dłużej niż 3 miesiące.
Mleko nie traci swoich właściwości odżywczych podczas rozmrażania, ale może ulegać niewielkim zmianom w konsystencji- część tłuszczową można też oddzielić od reszty. Wystarczy jedynie dobrze wymieszać.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat