Muffinki jabłkowe to nasza wielka słabość. Dlatego dziś przygotowaliśmy je po raz kolejny, tym razem dekorując je przy pomocy plecionki z ciasta francuskiego. Pychotka!
Pyszności
Składniki:
1 szt. ciasto francuskie
3 szt. jabłka
70 g cukier brązowy
1/4 szkl. sok z cytryny
1/4 szkl. woda
1/4 łyżeczki kardamon
1 łyżeczka cynamon
1 łyżka mąka
1 szt. jajko roztrzepane
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od przygotowania mieszanki z jabłkami. W tym celu połącz na palniku: pokrojone w drobną kostkę jabłka, wodę, sok z cytryny,
2. ... brązowy cukier, cynamon i kardamon. Duś do czasu, aż kawałki jabłek staną się miękkie.
3. Mieszankę z jabłkami połącz z mąką i dokładnie wymieszaj.
4. W formie na muffinki rozprowadź masło. Następnie wytnij kółka z ciasta francuskiego i umieść je w formie. W każdej przegródce umieść farsz z jabłkami.
5. Z reszty ciasta francuskiego stwórz plecionkę i ułóż ją na każdej muffince. Posmaruj każdy kawałek ciasta roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).