Jak jesień, to i muffinki z jabłkami i czekoladą. Takiej kombinacji smaków nie można odmówić, wiemy o tym doskonale z własnego doświadczenia ?
Pyszności
Składniki:
3 szt. jabłka
1,5 łyżeczki cynamon
2 szt. jajka
1/3 szkl. olej
3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
250 ml mleko
280 g mąka przesiana
1/3 szkl. dropsy czekoladowe
1/2 szkl. cukier brązowy
2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Obierz i potnij jabłka w drobną kostkę. Następnie dodaj do nich cynamon i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
2. W kolejnej misce połącz mokre składniki, a mianowicie jajka, olej i mleko.
3. Czas na suche składniki. Tym razem wymieszaj ze sobą: mąkę, cukier brązowy i proszek do pieczenia.
4. Do suchej mieszanki dodaj mokre składniki.
5. Po połączeniu dodaj wcześniej przygotowane jabłka.
6. Przelej mieszankę z jabłkami do foremek na muffinki. Na wierzchu każdej babeczki rozsyp dropsy czekoladowe i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).