Muffiny jajeczne z zoodlowanymi warzywami

Muffiny jajeczne to sprawdzony przepis na smaczne i szybkie śniadanie. Tym bardziej jeśli połączysz je z pysznymi warzywami. I tu czas na świetną zabawę, bo możesz nadać im ciekawe kształty!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu warzyw pomógł nam Zoodler marki Philips.

Składniki:

  1. 2 szt. ziemniaki
  2. 1 szt. cukinia
  3. 40 g ser cheddar starty
  4. 6 szt. jajka
  5. 1/3 łyżeczki sól
  6. 1/3 łyżeczki pieprz
  7. 2 łyżki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. W zoodlerze przygotuj ziemniaki i cukinię. Dzięki temu w mgnieniu oka przygotujesz bazę na pyszne muffiny. Co więcej, praca z tym urządzeniem okaże się kreatywną zabawą. Koniec więc z nudą!

Obrazek

2. Zoodlowane warzywa wstaw na 5 minut do mikrofalówki, aby zmiękły. Jeśli nie masz mikrofalówki, podsmaż warzywa na patelni.

Obrazek

3. Do warzyw dodaj ser, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. Podziel powstałą mieszankę w foremkach. Do każdego naczynia dodaj dodatkowo po jednym jajku. Teraz wstaw je do piekarnika na 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. I pyszne śniadanie dla całej rodziny jest już gotowe!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze