Muffiny z kurczaka staną się obiadowym hitem w każdym domu. Przygotowanie to bułka z masłem
Chociaż muffiny kojarzą się przede wszystkim ze słodkimi babeczkami, to w wytrawnym wydaniu z kurczakiem świetnie sprawdzą się jako efektowna przekąska na imprezę.
26.09.2023 09:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Muffiny z mielonej piersi kurczaka z dodatkiem przypraw, mozzarelli i sosu pomidorowego to mój sprawdzony patent na imprezową przekąskę. Świetnie nadają się do chwycenia w rękę i szybkiego pałaszowania. Dzięki nietypowej formie podania robią ogromne wrażenie, a ich przygotowanie to naprawdę bułka z masłem. Sprawdzą się również na kolację, a nawet jako część dania głównego, zastępując na przykład klasyczne kotlety mielone.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Muffiny z kurczaka
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa z piersi z kurczaka,
- jajko,
- 40 g bułki tartej,
- 30 g tartego parmezanu,
- łyżeczka suszonego czosnku,
- łyżka suszonego oregano,
- łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 100 g passaty ziołowej,
- 120 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do miski przekładam mieloną pierś z kurczaka do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, parmezan, suszone oregano, suszony czosnek oraz sól i pieprz.
Krok 2: Wyrabiam masę i wypełniam nią silikonowe foremki do babeczek, robiąc w środku wgłębienie.
Krok 3: Muffinki układam w żaroodpornej formie lub blaszce. Wgłębienie w mięsie wypełniam passatą z dodatkiem ziół (oregano, bazylia, zioła prowansalskie lub gotowa passata ziołowa) i posypuję startym serem mozzarella. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.
Krok 4: Gotowe muffinki przekładam na talerz i dekoruję posiekaną natką pietruszki. Serwuję na ciepło, chociaż możesz podać je także na zimno lub zabrać ze sobą na drugie śniadanie.
Smacznego!