Muffiny z kurczaka staną się obiadowym hitem w każdym domu. Przygotowanie to bułka z masłem

Chociaż muffiny kojarzą się przede wszystkim ze słodkimi babeczkami, to w wytrawnym wydaniu z kurczakiem świetnie sprawdzą się jako efektowna przekąska na imprezę.

Muffiny z kurczakiem- PysznościMuffiny z kurczakiem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Muffiny z mielonej piersi kurczaka z dodatkiem przypraw, mozzarelli i sosu pomidorowego to mój sprawdzony patent na imprezową przekąskę. Świetnie nadają się do chwycenia w rękę i szybkiego pałaszowania. Dzięki nietypowej formie podania robią ogromne wrażenie, a ich przygotowanie to naprawdę bułka z masłem. Sprawdzą się również na kolację, a nawet jako część dania głównego, zastępując na przykład klasyczne kotlety mielone.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Muffiny z kurczaka staną się obiadowym hitem w każdym domu. Przygotowanie to bułka z masłem

Muffiny z kurczaka

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa z piersi z kurczaka,
  • jajko,
  • 40 g bułki tartej,
  • 30 g tartego parmezanu,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 100 g passaty ziołowej,
  • 120 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski przekładam mieloną pierś z kurczaka do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, parmezan, suszone oregano, suszony czosnek oraz sól i pieprz.

Krok 2: Wyrabiam masę i wypełniam nią silikonowe foremki do babeczek, robiąc w środku wgłębienie.

Muffinki- Pyszności
Muffinki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Muffinki układam w żaroodpornej formie lub blaszce. Wgłębienie w mięsie wypełniam passatą z dodatkiem ziół (oregano, bazylia, zioła prowansalskie lub gotowa passata ziołowa) i posypuję startym serem mozzarella. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Muffiny z kurczaka- Pyszności
Muffiny z kurczaka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Gotowe muffinki przekładam na talerz i dekoruję posiekaną natką pietruszki. Serwuję na ciepło, chociaż możesz podać je także na zimno lub zabrać ze sobą na drugie śniadanie.

Smacznego!

Muffinki z mielonego kurczaka- Pyszności
Muffinki z mielonego kurczaka - Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia