Mumia - ciekawe przekąski z ciasta francuskiego

Ciekawe przekąski z ciasta francuskiego zawsze się przydadzą! Nie inaczej jest w Halloween, kiedy przy jego pomocy możemy stworzyć urocze mumie dla dzieci. Będą zachwycone!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 szt. ciasto francuskie
  2. 250 g filet z indyka
  3. cukrowe oczy do dekoracji
  4. świeża bazylia do dekoracji
  5. 1/2 szt. papryka pokrojona w kostkę
  6. 200 ml passata pomidorowa
  7. 1 łyżeczka bazylia
  8. 1 łyżeczka rozmaryn
  9. 1 łyżeczka pieprz
  10. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  11. 1 łyżeczka sól
  12. 1 szt. jajko roztrzepane

Sposób przygotowania:

1. Połącz w misce: pokrojony drobno filet z indyka, małe kawałki papryki i passatę pomidorową.

Obrazek

2. Nie zapomnij także o przyprawach. W misce powinna znaleźć się bazylia, rozmaryn, pieprz, sól i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. Z ciasta francuskiego wydziel prostokąty (3/4 ciasta). Resztę zachowaj na póżniej.

Obrazek

4. Prostokąty przełóż do formy do pieczenia. Na każdym kawałku rozprowadź wcześniej przygotowany farsz. Ciasto które zostało, potnij na mniejsze kawałki i ułóż na wierzchu farszu, tworząc plecionkę. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj każdy element roztrzepanym jajkiem.

Obrazek

5. Przekąski piecz ok. 18 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Ostudzone mumie udekoruj przy pomocy cukrowych oczu i świeżych listków bazylii.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji