PrzepisDeseryMurzynek z musem malinowym i bitą śmietaną
Murzynek z musem malinowym i bitą śmietaną
Oto przepis na tradycyjnego murzynka z bonusami ? Mus malinowy i bita śmietana to świetne uzupełnienie, które na pewno wzbogaci smak pysznego ciasta ?
Pyszności
17.06.2018 | aktual.: 18.06.2018 08:46
Składniki:
Pozostałe składniki
400 g mrożone maliny
3 łyżki cukier puder
2 szkl. bita śmietana
Murzynek
200 g masło
200 g cukier
5 łyżek kakao
1/2 szkl. woda
2 szkl. mąka
2 łyżeczki proszek do pieczenia
4 szt. jajka
Sposób przygotowania:
1. W garnku na palniku połącz ze sobą masło, cukier oraz kakao. Dokładnie wymieszaj.
2. Jako kolejny składnik dodaj wodę i mieszaj do chwili, aż powstanie gładka masa.
3. Z powstałą masą wymieszaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj stopniowo 4 jajka.
4. Piecz ciasto przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
5. Zblenduj ze sobą mrożone maliny i cukier puder.
6. Upieczonego murzynka przetnij na pół. Górną część podziel na mniejsze kawałki. Na spodzie umieść mus malinowy oraz bitą śmietanę. Posyp kawałkami murzynka. Chłodź prze 4 godziny.