NewsyW Polsce prawie nie jemy. Szkoda, bo jest niesamowicie zdrowy

W Polsce prawie nie jemy. Szkoda, bo jest niesamowicie zdrowy

Łubin to nie tylko piękne kwiaty, ale i smaczne strąki - Pyszności; foto: Canva
Łubin to nie tylko piękne kwiaty, ale i smaczne strąki - Pyszności; foto: Canva
20.06.2023 14:19, aktualizacja: 20.06.2023 14:49

Łubin kojarzymy głównie z ozdobnych kwiatów, które działkowicze lubią posadzić w swoich ogrodach w ramach ozdoby. Okazuje się jednak, że ta roślina to również smaczne i pożywne strączki. Przypominają bób, ale znacznie różnią się od niego wartością odżywczą. Mieszkańcy południa wcinają je zamiast chipsów. Bardzo polecamy takie przyzwyczajenie!

Posiadacze przepełnionych kolorami ogrodów często wykorzystują do tego efektu kwiaty łubinu. O ile tereny są dobrze nasłonecznione, możemy być pewni, że roślina ta pięknie nam wyrośnie. Co więcej, poza walorami estetycznymi, działkowicze czerpią z niej coś jeszcze. Łubin ma bowiem wiele zalet — zarówno ogrodowych, jak i dietetycznych.

Łubin w ogrodzie

Lupinus, bo tak po łacinie brzmi nazwa rośliny znanej nam jako łubin, może w twoim ogrodzie spełniać kilka funkcji. Po pierwsze, jeśli bierzesz udział w zawodach na najpiękniejszy ogródek, to może ci w tym pomóc. Jego kwiaty zapewnią ci prawdziwą paletę barw: od białego, przez zielony i żółty, aż po imponujący fiolet.

Łubin to niezwykła ozdoba ogrodów - Pyszności; foto: Canva
Łubin to niezwykła ozdoba ogrodów - Pyszności; foto: Canva

Kolejną zaletą łubinu w ogrodzie jest jego wpływ na ziemię. Chroni glebę, pozwalając jej odpocząć, a dodatkowo wzbogaca ją w tlen. Jego kolorowe kwiaty wabią też pszczoły i motyle. Ogrodnicy polecają sadzić łubin grupami i łączyć je z innymi bylinami i roślinami jednorocznymi. Jak sam widzisz, na takim zabiegu zyskujemy podwójnie.

Łubin w kuchni

Niektóre gatunki łubinu (jego słodkie odmiany) wykorzystuje się w celach spożywczych i kulinarnych. Chociaż nie jest to zjawisko popularne w Polsce, to w Portugalii strączki łubinu wcina się w ramach przekąski. W przeciwieństwie do łudząco podobnego bobu łubin po ugotowaniu nie nabiera kremowej konsystencji, a pozostaje chrupiący. 

Dlaczego warto zainteresować się jedzeniem łubinu? Jego ziarna mają wiele zalet, a ich doskonały smak to zaledwie początek listy. Przede wszystkim łubin (jego strąki) jest produktem skrajnie (36 g na 100 g) wysokobiałkowym, co może skusić na niego osoby budujące masę mięśniową. Wartość energetyczna w 100 gramach surowego łubinu została wyliczona na 371 kcal. A przy tym zero cukru, mnóstwo minerałów, błonnik pokarmowy i jedynie 1,16 g tłuszczów nasyconych.

Łubin dostarcza wielu składników odżywczych - Pyszności; foto: Canva
Łubin dostarcza wielu składników odżywczych - Pyszności; foto: Canva

W tym miejscu raz jeszcze warto zaznaczyć, że jedynie niektóre odmiany łubinu dostarczą nam zdrowych właściwości, z których możemy czerpać całymi garściami. Ziarenka gorzkiego łubinu zawierają większe stężenie toksycznych dla organizmu alkaloidów. To dlatego trzeba obrać jedną z dwóch dróg spożywania strączków: albo zrobić porządny i rzetelny research, albo postawić na gotową wersję ze sklepu. Oba warianty są warte twojej uwagi!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także