NewsyW Polsce prawie nie jemy. Szkoda, bo jest niesamowicie zdrowy

W Polsce prawie nie jemy. Szkoda, bo jest niesamowicie zdrowy

Łubin kojarzymy głównie z ozdobnych kwiatów, które działkowicze lubią posadzić w swoich ogrodach w ramach ozdoby. Okazuje się jednak, że ta roślina to również smaczne i pożywne strączki. Przypominają bób, ale znacznie różnią się od niego wartością odżywczą. Mieszkańcy południa wcinają je zamiast chipsów. Bardzo polecamy takie przyzwyczajenie!

Łubin to nie tylko piękne kwiaty, ale i smaczne strąki - Pyszności; foto: Canva
Łubin to nie tylko piękne kwiaty, ale i smaczne strąki - Pyszności; foto: Canva

20.06.2023 | aktual.: 20.06.2023 14:49

Posiadacze przepełnionych kolorami ogrodów często wykorzystują do tego efektu kwiaty łubinu. O ile tereny są dobrze nasłonecznione, możemy być pewni, że roślina ta pięknie nam wyrośnie. Co więcej, poza walorami estetycznymi, działkowicze czerpią z niej coś jeszcze. Łubin ma bowiem wiele zalet — zarówno ogrodowych, jak i dietetycznych.

Łubin w ogrodzie

Lupinus, bo tak po łacinie brzmi nazwa rośliny znanej nam jako łubin, może w twoim ogrodzie spełniać kilka funkcji. Po pierwsze, jeśli bierzesz udział w zawodach na najpiękniejszy ogródek, to może ci w tym pomóc. Jego kwiaty zapewnią ci prawdziwą paletę barw: od białego, przez zielony i żółty, aż po imponujący fiolet.

Łubin to niezwykła ozdoba ogrodów - Pyszności; foto: Canva
Łubin to niezwykła ozdoba ogrodów - Pyszności; foto: Canva

Kolejną zaletą łubinu w ogrodzie jest jego wpływ na ziemię. Chroni glebę, pozwalając jej odpocząć, a dodatkowo wzbogaca ją w tlen. Jego kolorowe kwiaty wabią też pszczoły i motyle. Ogrodnicy polecają sadzić łubin grupami i łączyć je z innymi bylinami i roślinami jednorocznymi. Jak sam widzisz, na takim zabiegu zyskujemy podwójnie.

Łubin w kuchni

Niektóre gatunki łubinu (jego słodkie odmiany) wykorzystuje się w celach spożywczych i kulinarnych. Chociaż nie jest to zjawisko popularne w Polsce, to w Portugalii strączki łubinu wcina się w ramach przekąski. W przeciwieństwie do łudząco podobnego bobu łubin po ugotowaniu nie nabiera kremowej konsystencji, a pozostaje chrupiący. 

Dlaczego warto zainteresować się jedzeniem łubinu? Jego ziarna mają wiele zalet, a ich doskonały smak to zaledwie początek listy. Przede wszystkim łubin (jego strąki) jest produktem skrajnie (36 g na 100 g) wysokobiałkowym, co może skusić na niego osoby budujące masę mięśniową. Wartość energetyczna w 100 gramach surowego łubinu została wyliczona na 371 kcal. A przy tym zero cukru, mnóstwo minerałów, błonnik pokarmowy i jedynie 1,16 g tłuszczów nasyconych.

Łubin dostarcza wielu składników odżywczych - Pyszności; foto: Canva
Łubin dostarcza wielu składników odżywczych - Pyszności; foto: Canva

W tym miejscu raz jeszcze warto zaznaczyć, że jedynie niektóre odmiany łubinu dostarczą nam zdrowych właściwości, z których możemy czerpać całymi garściami. Ziarenka gorzkiego łubinu zawierają większe stężenie toksycznych dla organizmu alkaloidów. To dlatego trzeba obrać jedną z dwóch dróg spożywania strączków: albo zrobić porządny i rzetelny research, albo postawić na gotową wersję ze sklepu. Oba warianty są warte twojej uwagi!

Wybrane dla Ciebie