PrzepisNa jednej się nie skończy. Puszyste jagodzianki z dużą ilością kruszonki

Na jednej się nie skończy. Puszyste jagodzianki z dużą ilością kruszonki

Przepis na najlepsze domowe jagodzianki - Pyszności; foto: Adobe Stock
Przepis na najlepsze domowe jagodzianki - Pyszności; foto: Adobe Stock
21.06.2023 16:47

Jagodzianki to smak dzieciństwa i lata w jednym. Dzisiaj chcemy ci zaproponować przygotowanie ich w domu, dzięki czemu będziesz miał pewność, że niczego w nich nie brakuje. Dzieciaki ci podziękują, a każdy wypad do parku czy na plaże będzie wzbogacony o miłe doznania kulinarne!

Puszyste, pełne nadzienia i pokryte obfitą ilością kruszonki. Takie właśnie wychodzą jagodzianki z przepisu, który za moment ci pokażemy. Lepiej się z nim zapoznać, zanim postanowisz kupić te słodkie przekąski w cukierni. Być może już zapomniałeś, ale nam zeszłoroczne ceny jagodzianek dalej śnią się po nocach. Nic dziwnego — w końcu o nich pisaliśmy.

Najlepsze jagodzianki to dużo nadzienia i kruszonki - Pyszności; foto: Canva
Najlepsze jagodzianki to dużo nadzienia i kruszonki - Pyszności; foto: Canva

Domowe jagodzianki będą jednak lepsze nie tylko pod względem finansowym, ale i smakowym. Jasne, co jakiś czas trafia się cukiernia, która nie oszczędza na ilości nadzienia, ale bądźmy szczerzy — zdążysz wydać już sporo kasy, zanim ją odnajdziesz. Nie ryzykuj — rzuć okiem na poniższy przepis i zakasaj rękawy, a za efekt podziękują ci wszyscy domownicy.

Domowe jagodzianki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 650,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 100 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • 5 żółtek,
  • 1 całe jajko,
  • 100-110 g drobnego cukru.

Nadzienie jagodowe:

  • 300 g jagód,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 70 g masła,
  • 50 g cukru.

Sposób przygotowania:

Domowe drożdżówki to strzał w dziesiątkę na całe lato - Pyszności; foto: Canva
Domowe drożdżówki to strzał w dziesiątkę na całe lato - Pyszności; foto: Canva
  1. Mleko podgrzej tak, żeby było ciepłe. Drożdże wkrusz do naczynia, dodaj do nich połowę podgrzanego mleka, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odłóż na 20 minut.
  2. W tym czasie przygotuj kruszonkę.Zimne masło połącz z cukrem i mąką. Całość zagnieć, uformuj kulę i wstaw ją do lodówki.
  3. Wracamy do ciasta. Do oddzielnej miski wbij jedno całe jajko, dodaj 5 żółtek i pozostały cukier. Zmiksuj.
  4. Uzyskaną masę połącz teraz z wyrośniętym zaczynem, ciepłym masłem i drugą połową mleka. Wyrób ciasto dłońmi, a następnie przełóż je do naczynia, przykryj i odstaw na kolejne 2 godziny.
  5. Po tym czasie raz jeszcze zagnieć masę i podziel ją na 16 równych części, które następnie musisz delikatnie rozwałkować.
  6. Umyte i osuszone jagody wymieszaj z mąką i cukrem. To nadzienie przełóż teraz do placków z ciasta. Zlep boki, zamykając jagody w środku. Przełóż na blaszkę z papierem do pieczenia, przykryj i odczekaj kolejne pół godziny.
  7. Przed pieczeniem posmaruj jagodzianki rozbełtanym jajkiem z niewielką ilością mleka. Udekoruj posiekaną kruszonką. Piecz 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także