Na jednej się nie skończy. Puszyste jagodzianki z dużą ilością kruszonki

Jagodzianki to smak dzieciństwa i lata w jednym. Dzisiaj chcemy ci zaproponować przygotowanie ich w domu, dzięki czemu będziesz miał pewność, że niczego w nich nie brakuje. Dzieciaki ci podziękują, a każdy wypad do parku czy na plaże będzie wzbogacony o miłe doznania kulinarne!

ObrazekPrzepis na najlepsze domowe jagodzianki - Pyszności; foto: Adobe Stock

Puszyste, pełne nadzienia i pokryte obfitą ilością kruszonki. Takie właśnie wychodzą jagodzianki z przepisu, który za moment ci pokażemy. Lepiej się z nim zapoznać, zanim postanowisz kupić te słodkie przekąski w cukierni. Być może już zapomniałeś, ale nam zeszłoroczne ceny jagodzianek dalej śnią się po nocach. Nic dziwnego — w końcu o nich pisaliśmy.

Obrazek
Najlepsze jagodzianki to dużo nadzienia i kruszonki - Pyszności; foto: Canva

Domowe jagodzianki będą jednak lepsze nie tylko pod względem finansowym, ale i smakowym. Jasne, co jakiś czas trafia się cukiernia, która nie oszczędza na ilości nadzienia, ale bądźmy szczerzy — zdążysz wydać już sporo kasy, zanim ją odnajdziesz. Nie ryzykuj — rzuć okiem na poniższy przepis i zakasaj rękawy, a za efekt podziękują ci wszyscy domownicy.

Domowe jagodzianki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 650,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 100 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • 5 żółtek,
  • 1 całe jajko,
  • 100-110 g drobnego cukru.

Nadzienie jagodowe:

  • 300 g jagód,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 70 g masła,
  • 50 g cukru.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Domowe drożdżówki to strzał w dziesiątkę na całe lato - Pyszności; foto: Canva
  1. Mleko podgrzej tak, żeby było ciepłe. Drożdże wkrusz do naczynia, dodaj do nich połowę podgrzanego mleka, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odłóż na 20 minut.
  2. W tym czasie przygotuj kruszonkę.Zimne masło połącz z cukrem i mąką. Całość zagnieć, uformuj kulę i wstaw ją do lodówki.
  3. Wracamy do ciasta. Do oddzielnej miski wbij jedno całe jajko, dodaj 5 żółtek i pozostały cukier. Zmiksuj.
  4. Uzyskaną masę połącz teraz z wyrośniętym zaczynem, ciepłym masłem i drugą połową mleka. Wyrób ciasto dłońmi, a następnie przełóż je do naczynia, przykryj i odstaw na kolejne 2 godziny.
  5. Po tym czasie raz jeszcze zagnieć masę i podziel ją na 16 równych części, które następnie musisz delikatnie rozwałkować.
  6. Umyte i osuszone jagody wymieszaj z mąką i cukrem. To nadzienie przełóż teraz do placków z ciasta. Zlep boki, zamykając jagody w środku. Przełóż na blaszkę z papierem do pieczenia, przykryj i odczekaj kolejne pół godziny.
  7. Przed pieczeniem posmaruj jagodzianki rozbełtanym jajkiem z niewielką ilością mleka. Udekoruj posiekaną kruszonką. Piecz 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej