Na jednej się nie skończy. Puszyste jagodzianki z dużą ilością kruszonki
Jagodzianki to smak dzieciństwa i lata w jednym. Dzisiaj chcemy ci zaproponować przygotowanie ich w domu, dzięki czemu będziesz miał pewność, że niczego w nich nie brakuje. Dzieciaki ci podziękują, a każdy wypad do parku czy na plaże będzie wzbogacony o miłe doznania kulinarne!
21.06.2023 16:47
Puszyste, pełne nadzienia i pokryte obfitą ilością kruszonki. Takie właśnie wychodzą jagodzianki z przepisu, który za moment ci pokażemy. Lepiej się z nim zapoznać, zanim postanowisz kupić te słodkie przekąski w cukierni. Być może już zapomniałeś, ale nam zeszłoroczne ceny jagodzianek dalej śnią się po nocach. Nic dziwnego — w końcu o nich pisaliśmy.
Domowe jagodzianki będą jednak lepsze nie tylko pod względem finansowym, ale i smakowym. Jasne, co jakiś czas trafia się cukiernia, która nie oszczędza na ilości nadzienia, ale bądźmy szczerzy — zdążysz wydać już sporo kasy, zanim ją odnajdziesz. Nie ryzykuj — rzuć okiem na poniższy przepis i zakasaj rękawy, a za efekt podziękują ci wszyscy domownicy.
Domowe jagodzianki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 650,
- 30 g świeżych drożdży,
- 100 g masła,
- 250 ml mleka,
- 5 żółtek,
- 1 całe jajko,
- 100-110 g drobnego cukru.
Nadzienie jagodowe:
- 300 g jagód,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej,
- 70 g masła,
- 50 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzej tak, żeby było ciepłe. Drożdże wkrusz do naczynia, dodaj do nich połowę podgrzanego mleka, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odłóż na 20 minut.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę.Zimne masło połącz z cukrem i mąką. Całość zagnieć, uformuj kulę i wstaw ją do lodówki.
- Wracamy do ciasta. Do oddzielnej miski wbij jedno całe jajko, dodaj 5 żółtek i pozostały cukier. Zmiksuj.
- Uzyskaną masę połącz teraz z wyrośniętym zaczynem, ciepłym masłem i drugą połową mleka. Wyrób ciasto dłońmi, a następnie przełóż je do naczynia, przykryj i odstaw na kolejne 2 godziny.
- Po tym czasie raz jeszcze zagnieć masę i podziel ją na 16 równych części, które następnie musisz delikatnie rozwałkować.
- Umyte i osuszone jagody wymieszaj z mąką i cukrem. To nadzienie przełóż teraz do placków z ciasta. Zlep boki, zamykając jagody w środku. Przełóż na blaszkę z papierem do pieczenia, przykryj i odczekaj kolejne pół godziny.
- Przed pieczeniem posmaruj jagodzianki rozbełtanym jajkiem z niewielką ilością mleka. Udekoruj posiekaną kruszonką. Piecz 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego!