Na weekend zrobię dwukolorowy deser. Jest obłędnie pyszny i mięciutki jak chmurka
Domowe ptasie mleczko smakuje tysiąc razy lepiej niż ze sklepu i zawiera o wiele mniej cukru. Co więcej, możesz je zrobić w wielu różnych wariantach smakowych – z galaretką, kawałkami owoców, na ciasteczkowym spodzie, z polewą lub posypką. Tym razem w planach mam dwukolorową klasykę.
Mało co tak dobrze do siebie pasuje, jak słodka waniliowa pianka do warstwy na bazie czekolady deserowej. Taki pyszny deser do kawy możesz przygotować również w domowych warunkach z kilku prostych składników, takich jak śmietanka, jogurt naturalny czy tabliczka czekolady. Do białej warstwy warto dodać ziarenka z laski wanilii, ale jeśli to dla ciebie zbyt wiele, możesz je zastąpić dobrym cukrem waniliowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku
Domowe ptasie mleczko wymaga czujności
Chociaż przepis nie jest skomplikowany, żeby ptasie mleczko się udało, potrzeba maksymalnej uważności. Pamiętaj, że żelatyna nie może się zagotować, dlatego podgrzewaj ją tylko do momentu rozpuszczenia i ani chwili dłużej.
Do ubijania użyj dobrze schłodzonej śmietanki i zadbaj o to, aby wszystkie pozostałe składniki na piankę były całkowicie wystudzone. Nie śpiesz się – żelatyna w warunkach pokojowych tak szybko nie stężeje, więc masz dużo czasu na przygotowanie deseru.
Przepis na dwukolorowe ptasie mleczko
Jeśli chcesz, aby deser być słodszy, zamiast czekolady deserowej, sięgnij po mleczną.
Składniki:
- 150 g herbatników maślanych,
- 70 g roztopionego masła,
- 4 łyżeczki żelatyny (namocz po 2 łyżeczki w dwóch osobnych naczyniach),
- 300 g czekolady (200 g na warstwę czekoladową i 100 g na polewę),
- 850 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- ziarenka z 1 laski wanilii,
- opcjonalnie: 50 g czekolady do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Pokrusz herbatniki na proszek (możesz użyć malaksera). Wymieszaj z roztopionym i przestudzonym masłem. Wylep nimi dno kwadratowej lub okrągłej formy do pieczenia, wstaw do lodówki.
- W dwóch małych rondelkach namocz po 2 łyżeczki żelatyny – zalej ją 3 łyżkami zimnej wody, podgrzej, aby się rozpuściła, a następnie odstaw do przestygnięcia (żelatyna nie może się zagotować).
- W osobnej misce w kąpieli wodnej roztop pokruszoną tabliczkę czekolady. Dodaj 100 ml śmietanki, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Ubij na sztywno 300 ml śmietanki, po czym wymieszaj z płynną, ale już całkowicie zimną czekoladą i żelatyną z jednego rondelka. Warstwę czekoladową połóż na ciasteczkowy spód. Odstaw blachę do lodówki.
- W czystej misce ubij kolejne 400 ml śmietanki, tym razem dodaj cukier puder i ziarenka wanilii. Kiedy będzie sztywna, wyłącz mikser. Dodaj jogurt i przestudzoną żelatynę z drugiego rondelka, wymieszaj łyżką do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. Warstwę waniliową ostrożnie wyłóż na wierzch czekoladowej warstwy, po czym z powrotem umieść blachę w lodówce.
- Na polewę wymieszaj w kąpieli wodnej 100 g deserowej czekolady i 50 ml śmietanki kremówki. Gdy ostygnie, polej nią ptasie mleczko. Po wierzchu możesz dodatkowo posypać startą na wiórki czekoladą.
- Całość pozostaw w lodówce na kilka godzin do całkowitego stężenia.