PrzepisDania głównePyszny warkocz nadziewany mięsem mielonym, pomidorami i żółtym serem
Pyszny warkocz nadziewany mięsem mielonym, pomidorami i żółtym serem
Pyszności
06.10.2016 17:00, aktual.: 01.06.2017 13:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Istnieją dania obok których nikt nie jest w stanie stanąć obojętnie. Swoim wyglądem, zapachem i smakiem przyciągną po prostu każdego! Dzisiaj zobaczysz potrawę, która z pewnością do tej grupy się zalicza.
Danie, o którym mowa, to warkocz z ciasta do pizzy, nadziewany mięsem mielonym, pomidorami i żółtym serem. Brzmi doskonale, prawda? Bierzmy się więc do pracy.
Przepis poniżej.
Składniki:
- 2 łyżki olej
- 110 g cebula pokrojona w kostkę
- 400 g mięso mielone
- 1 łyżka słodka papryka mielona
- 1 łyżeczka pieprz cayenne
- 1 łyżka kminek
- 1 łyżeczka sól
- 400 g spód do pizzy gotowy
- 1 szt. pomidor pokrojony w kostkę
- 200 g żółty ser starty
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj mięso mielone i za pomocą drewnianej łyżki rozdrobnij je na małe kawałki. Kiedy mięso będzie podsmażone i zmieni swój kolor, dodaj paprykę słodką mieloną, pieprz cayenne, kminek i sól. Dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Rozwiń gotowy spód do pizzy i delikatnie go rozwałkuj. Następnie ponacinaj ciasto tak, jak na poniższym zdjęciu:
3. Na środku ciasta równomiernie rozłóż: mięso mielone, pokrojonego pomidora i 150 g startego żółtego sera.
4. Pozaginaj ponacinane boki ciasta tak, aby powstał warkocz. Rób to naprzemian - raz prawa, a raz lewa strona.
5. Wierzch zaplecionego warkocza posyp pozostałymi 50 g startego żółtego sera. Przełóż warkocz na blaszkę i włóż go do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 25 minut.
6. Po 25 minutach wyjmij danie z piekarnika i pokrój je na kawałki.
7. Smacznego!