Najbardziej pożądany przysmak świata. Czekoladowe kulki mają niezwykły środek

Feijoada, acarajé, Romeu e Julieta – za tymi tajemniczymi nazwami kryją się pyszności, którymi zajadają się mieszkańcy jednego z najpiękniejszych zakątków świata. Kuchnia brazylijska to smakowita mieszanka różnych tradycji kulinarnych: indiańskich, afrykańskich i europejskich. Z czego słynie? Jakie są przysmaki kuchni brazylijskiej?

ObrazekPyszności, Foto: Pixabay
Sandra Biedrzańska

Przysmaki kuchni brazylijskiej. Brigadeiro

Brazylia jest jednym z największych producentów kakao, które wśród mieszkańców tego kraju od wieków cieszy się ogromnym uznaniem. Nic dziwnego, że uwielbia się tutaj również czekoladę, wykorzystywaną m.in. do wyrobu brigadeiro, czyli pysznych kulek, przez kulinarny magazyn „Saveur” uznanych za najbardziej pożądany smak świata. W ich składzie znajdziemy również mleko skondensowane i masło.

Acarajé

Jeden z najpopularniejszych brazylijskich fast foodów. Acarajé składa się z grubej bułki (składnikami ciasta są rozgnieciona fasola i cebula) serwowanej z vatapa. To pasta z suszonych na słońcu krewetek zmiksowanych z okrą (tropikalna roślina o jadalnych strąkach przypominających paprykę chili), pomidorami i kolendrą. Popularnym dodatkiem do acarajé bywa też krem z zielonej fasolki.

Caruru

Potrawa, która prawdopodobnie przybyła do Brazylii wraz z afrykańskimi niewolnikami. To pyszny dodatek do kaszy czy ryżu, przyrządzany z podsmażonych na oleju palowym okry i cebuli, z dodatkiem suszonych krewetek oraz prażonych orzechów (ziemnych lub nerkowców).

Obrazek
Pyszności, Foto: Pixabay

Przysmaki kuchni brazylijskiej. Coxinha

Brazylijskie krokiety, które świetnie sprawdzają się jako danie obiadowe lub pożywna, ciepła przekąska. Ciasto przygotowuje się mąki pszennej i bulionu drobiowego. Farsz stanowią: rozdrobnione mięso kurczaka, cebula i pietruszka, a niekiedy także posiekane jajko na twardo lub wędzony ser catupira. Coxinha smaży się w głębokim tłuszczu.

Moqueca

Owoce morza często pojawiają się na stołach mieszkańców Brazylii. Pod różnymi postaciami, jedną z najpopularniejszych tutejszych potraw jest moqueca, czyli ryby, małże i krewetki zanurzone w sosie przyrządzanym na bazie oleju palmowego, mleczka koksowego, cebuli, papryki i pomidorów. Co więcej, danie serwuje się w kamiennych naczyniach, z dodatkiem zasmażonej mąki z manioku oraz delikatnych sałatek ze świeżych warzyw.

Vatapá

Kolejny przykład wpływu tradycji afrykańskich na kuchnię brazylijską. Vatapá to kremowa pasta, w której znajdziemy prawdziwe bogactwo składników. Pojawiają się w niej krewetki (świeże lub suszone), ryby (zwykle dorsz), mięso (kurczak), orzeszki (ziemne, nerkowce), mleko koksowe, fasola, pomidory, cebula, kolendra czy imbir. Co więcej, specjał ten zagęszcza się rozmoczonym chlebem. Zwykle jest spożywany z białym ryżem.

Obrazek
Pyszności, Foto: Pixabay

Przysmaki kuchni brazylijskiej. Pão de queijo

Bardzo popularny przysmak śniadaniowy, często sprzedawany na ulicznych straganach. Pão de queijo to okrągłe bułeczki wypiekane z tapioki (skrobia pozyskiwana z bulw manioku), z dodatkiem jajka, oleju, a przede wszystkim tartego, dojrzewającego sera. Tradycyjnie jest to rodzimy Minas, choć często zastępują go włoskie klasyki: parmezan czy mozzarella. Pão de queijo muszą być chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.

Romeu e Julieta

Pod tą romantyczną nazwą kryje się jeden z najpopularniejszych brazylijskich deserów. W swojej najprostszej formie składa się z dwóch warstw: delikatnego serka śmietankowego (zwykle queijo minas lub canastra) oraz goiabady, czyli marmolady z guawy, przypominającego trochę nasze jabłko owocu o słodko-kwaśnym smaku.

Przysmaki kuchni brazylijskiej. Feijoada

Narodowa potrawa Brazylii. Jej nazwa nieprzypadkowo pochodzi od portugalskiego słowa „feijão” oznaczającego fasolę, której nasiona (zwykle czarnych lub czerwonych odmian) stanowią bazę tego pożywnego gulaszu. Zwykle pojawia się w nim także mięso (często jest to suszona wołowina), podroby (np. wieprzowe uszy i ozory), wędzone kiełbaski czy owoce morza, zazwyczaj krewetki. W potrawie nie może zabraknąć wyrazistych przypraw, w tym goździków i liści laurowych. Feijoada serwuje się w kamiennych naczyniach, z ryżem lub farofa (prażoną i zasmażaną mąką z manioku), a niekiedy także… plasterkami pomarańczy.

Autor: Rafał Natorski

Na pewno spodoba Ci się też przepis na Czerwone obiadowe różyczki z naszego kanału w serwisie YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej