Najdroższa na świecie pizza znajduje swoich fanów. Kosztuje tyle, co dobre auto!

Najdroższa pizza na świecie to zdecydowanie przysmak dla wybranych. Jej cena zwala z nóg, ale znajdują się chętni, którzy zamawiają horrendalnie drogi placek.

Obrazek
Ewa

Składniki na wagę złota

Nie da się ukryć, że ceny w restauracjach potrafią być czasem naprawdę wysokie. W przypadku tej pizzy cena sprawia, że przeciera się oczy ze zdumienia. Nie da się ukryć, że składniki, mocno ekskluzywne, podkręcają cenę. W końcu nikt nie zapłaciłby takiej kwoty za kawałek placka z sosem pomidorowym i serem.

W przypadku Pizzy Ludwika XIII, bo tak nazywa się ta potrawa, nawet ciasto nie jest zwyczajne. Ekologiczna arabska mąka posypana wyselekcjonowaną różową australijską solą morską pozostawiana jest na 72 godziny do wyrośnięcia. No tak, bo zwykła mąka byłaby przecież zbyt...zwykła.

No ale co dalej? Pizza bez dodatków? Skądże! Znajdziemy na niej aż trzy rodzaje kawioru: Kaspia Oscietra Royal Classic z irańskiego wybrzeża, Oscietra Royal Prestige i Kaspia Beluga. Dorzucimy jeszcze mozzarellę z mleka od bizona i homara z Norwegii, żeby nie było za mało prestiżowo.

Obrazek

Najdroższa pizza na świecie w Twoim domu

Jeśli skusiły Cię składniki i zastanawiasz się, w jakiej restauracji serwują Ludwika XIII- rozsiądź się wygodnie. Najdroższa pizza na świecie zostanie dostarczona wprost do Twojego domu. W pakiecie z kucharzem i sommelierem, z którym porozmawiasz o najlepszych alkoholowych trunkach. Pizza Ludwika XIII podawana jest z butelką szampana Krug Clos du Mesnil z 1995 roku i koniakiem Remy Martin Louis XIII. Warto też pomyśleć o jakieś dodatkowej przekąsce, bo sama pizza ma tylko 20 cm średnicy!

Samochód czy pizza?

Przejdźmy więc do ceny, bo to zapewne interesuje Cię najbardziej. Stoisz więc przed wyborem: najdroższa pizza na świecie, używany Lexus IS II albo nowiutki, prosto z salony Hyundai i10. Albo po prostu 47 tysięcy złotych. Tak, ta wypasiona pizza kosztuje 12 000 dolarów, czyli ponad 47 tysięcy złotych. Sama przecieram oczy ze zdumienia. Cóż, za ten luksus trzeba słono zapłacić!

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników