Najdroższa na świecie pizza znajduje swoich fanów. Kosztuje tyle, co dobre auto!

Najdroższa pizza na świecie to zdecydowanie przysmak dla wybranych. Jej cena zwala z nóg, ale znajdują się chętni, którzy zamawiają horrendalnie drogi placek.

Obrazek
Ewa

Składniki na wagę złota

Nie da się ukryć, że ceny w restauracjach potrafią być czasem naprawdę wysokie. W przypadku tej pizzy cena sprawia, że przeciera się oczy ze zdumienia. Nie da się ukryć, że składniki, mocno ekskluzywne, podkręcają cenę. W końcu nikt nie zapłaciłby takiej kwoty za kawałek placka z sosem pomidorowym i serem.

W przypadku Pizzy Ludwika XIII, bo tak nazywa się ta potrawa, nawet ciasto nie jest zwyczajne. Ekologiczna arabska mąka posypana wyselekcjonowaną różową australijską solą morską pozostawiana jest na 72 godziny do wyrośnięcia. No tak, bo zwykła mąka byłaby przecież zbyt...zwykła.

No ale co dalej? Pizza bez dodatków? Skądże! Znajdziemy na niej aż trzy rodzaje kawioru: Kaspia Oscietra Royal Classic z irańskiego wybrzeża, Oscietra Royal Prestige i Kaspia Beluga. Dorzucimy jeszcze mozzarellę z mleka od bizona i homara z Norwegii, żeby nie było za mało prestiżowo.

Obrazek

Najdroższa pizza na świecie w Twoim domu

Jeśli skusiły Cię składniki i zastanawiasz się, w jakiej restauracji serwują Ludwika XIII- rozsiądź się wygodnie. Najdroższa pizza na świecie zostanie dostarczona wprost do Twojego domu. W pakiecie z kucharzem i sommelierem, z którym porozmawiasz o najlepszych alkoholowych trunkach. Pizza Ludwika XIII podawana jest z butelką szampana Krug Clos du Mesnil z 1995 roku i koniakiem Remy Martin Louis XIII. Warto też pomyśleć o jakieś dodatkowej przekąsce, bo sama pizza ma tylko 20 cm średnicy!

Samochód czy pizza?

Przejdźmy więc do ceny, bo to zapewne interesuje Cię najbardziej. Stoisz więc przed wyborem: najdroższa pizza na świecie, używany Lexus IS II albo nowiutki, prosto z salony Hyundai i10. Albo po prostu 47 tysięcy złotych. Tak, ta wypasiona pizza kosztuje 12 000 dolarów, czyli ponad 47 tysięcy złotych. Sama przecieram oczy ze zdumienia. Cóż, za ten luksus trzeba słono zapłacić!

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni