Najdroższa na świecie pizza znajduje swoich fanów. Kosztuje tyle, co dobre auto!

Najdroższa pizza na świecie to zdecydowanie przysmak dla wybranych. Jej cena zwala z nóg, ale znajdują się chętni, którzy zamawiają horrendalnie drogi placek.

Obrazek
Ewa

Składniki na wagę złota

Nie da się ukryć, że ceny w restauracjach potrafią być czasem naprawdę wysokie. W przypadku tej pizzy cena sprawia, że przeciera się oczy ze zdumienia. Nie da się ukryć, że składniki, mocno ekskluzywne, podkręcają cenę. W końcu nikt nie zapłaciłby takiej kwoty za kawałek placka z sosem pomidorowym i serem.

W przypadku Pizzy Ludwika XIII, bo tak nazywa się ta potrawa, nawet ciasto nie jest zwyczajne. Ekologiczna arabska mąka posypana wyselekcjonowaną różową australijską solą morską pozostawiana jest na 72 godziny do wyrośnięcia. No tak, bo zwykła mąka byłaby przecież zbyt...zwykła.

No ale co dalej? Pizza bez dodatków? Skądże! Znajdziemy na niej aż trzy rodzaje kawioru: Kaspia Oscietra Royal Classic z irańskiego wybrzeża, Oscietra Royal Prestige i Kaspia Beluga. Dorzucimy jeszcze mozzarellę z mleka od bizona i homara z Norwegii, żeby nie było za mało prestiżowo.

Obrazek

Najdroższa pizza na świecie w Twoim domu

Jeśli skusiły Cię składniki i zastanawiasz się, w jakiej restauracji serwują Ludwika XIII- rozsiądź się wygodnie. Najdroższa pizza na świecie zostanie dostarczona wprost do Twojego domu. W pakiecie z kucharzem i sommelierem, z którym porozmawiasz o najlepszych alkoholowych trunkach. Pizza Ludwika XIII podawana jest z butelką szampana Krug Clos du Mesnil z 1995 roku i koniakiem Remy Martin Louis XIII. Warto też pomyśleć o jakieś dodatkowej przekąsce, bo sama pizza ma tylko 20 cm średnicy!

Samochód czy pizza?

Przejdźmy więc do ceny, bo to zapewne interesuje Cię najbardziej. Stoisz więc przed wyborem: najdroższa pizza na świecie, używany Lexus IS II albo nowiutki, prosto z salony Hyundai i10. Albo po prostu 47 tysięcy złotych. Tak, ta wypasiona pizza kosztuje 12 000 dolarów, czyli ponad 47 tysięcy złotych. Sama przecieram oczy ze zdumienia. Cóż, za ten luksus trzeba słono zapłacić!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy