Najdroższe desery na świecie – ceny. Ile kosztują, z czego są i gdzie można je zjeść?

Jaki deser na świecie jest najdroższy? Z czego jest wykonany? Gdzie go można zjeść? Oto lista luksusowych deserów dla najbogatszych ludzi na świecie. Te ceny naprawdę zwalają z nóg.

Obrazek
Ewa

#1 Krispy Kreme’s Luxe Donut – najdroższe desery

Cena: 1682 dolary
Gdzie: Wielka Brytania

Jeśli masz dość zwykłych pączków i donutów (w co aż ciężko uwierzyć) zafunduj sobie odrobinę luksusu. Galaretka szampańska z Don Perignon 2002, kwiaty z białej czekolady posypane złotem, jadalne diamenty i płatki z 24 karatowego złota (złota nigdy za dużo). Część dochodu idzie na cele charytatywne- chociaż tyle dobrego.

Obrazek

#2 Najdroższy deser lodowy

Cena: 1000 dolarów
Gdzie: Nowy Jork

50 osób rocznie nie wie, co zrobić z 1000 dolarów, które zalegają im w kieszeni i wybiera ten deser. Zamówić trzeba go z dwudniowym wyprzedzeniem. Lody Tahitian Vanilla pokryte liśćmi 23-karatowego złota, skropione czekoladą Amedei Porcelana (naprawdę droga) i polane kawałkami wenezuelskiej czekolady Chuao (również bardzo, bardzo drogiej), pokrytymi złotem migdałami, kandyzowane owoce przywiezione z Paryża oraz „słodki kawior Grand Passion z dodatkiem marakui, pomarańczy i Armagnac”.
Zgubiłam się w połowie, poproszę jednak gałkę lodów śmietankowych.

Obrazek

#3 Truskawki Arnaud

Cena: 1,4 mln dolarów
Gdzie: Nowy Orlean

Ta miska truskawek jest również jednym z najdroższych owoców na świecie i ma 4,7-karatowy różowy diamentowy pierścionek w środku. Ot, takie zaręczyny z przytupem. Chociaż cenę dyktuje tu głównie pierścionek, to w karcie widnieje jako deser. I nie znajdziesz go u jubilera, a w restauracji. Kto bogatemu zabroni- jak mówi klasyk.

Obrazek

#4 Nietypowy deser za tysiące

Cena: 14 500 dolarów
Gdzie: Sri Lanka

Najwyraźniej dekorowanie klejnotów diamentami jest punktem obowiązkowym. Złota, włoska cassata, kompot z granatu i mango doprawiony szampanem Dom Perignon, rzeźba rybaka z czekolady i 80 karatowy akwamaryn.

Obrazek

#5 Dekadenckie babeczki

Cena: 750 dolarów
Gdzie: Las Vegas

Babeczka Decadence D'Or jest zrobiona z „Czekolady Palmira Single Estate pochodzącej z rzadkiej i delikatnych ziaren Porcelana Criollo z plantacji Valrhona w Wenezueli", jak głosi opis. Podaje się ją wraz z jadalnymi płatkami złota, tahitańskim złotym kawiorem waniliowym i stuletnim koniakiem.
Fajnie, fajnie, ale chyba poproszę zwykłe babeczki.

Obrazek

#6 Jelly Beans dla bogaczy

Cena: 500 dolarów
Gdzie: Nowy Jork

Skąd cena? Z kryształowego słoika i 24 karatowe listki złota. Czy warto? Chyba zostawię to pytanie bez odpowiedzi.

Obrazek

#7 Czekoladowa trufla

Cena: 250 dolarów za sztukę
Gdzie: USA

Tym razem szansa, że skończy się na jednej porcji jest zdecydowanie większa. Trufla z gorzkiej czekolady z ukrytą w środku francuską, czarną truflą, ganache z 70% kakao Valrhona zmieszanego z olejem truflowym. Zdecydowanie deser dla koneserów.

Obrazek

#8 Deser z lodów czekoladowych

Cena: 25 000 dolarów
Gdzie: Nowy Jork

Podawany jest w kryształowym kielichu Baccarat Harcourt z 18-karatowym złotem i białą diamentową bransoletą przymocowaną do nóżki.. Puchar jest dodatkowo pokryty jest 23 karatowym złotem jadalnym. Przepis obejmuje mrożoną mieszankę czekolady Serendipity, która zawiera 14 najrzadszych i najdroższych ziaren kakaowca z Afryki i Ameryki Południowej, mleko, kostki lodu, bitą śmietanę i wióry z najdroższych trufli świata, La Madeline au Trufla (5000 dolarów za kilogram). Ten bogaty deser z pięcioma gramami 24-karatowego jadalnego złota podawany jest z inkrustowaną klejnotami łyżeczką o wartości 14 000 dolarów.
Bransoletkę i łyżeczkę możesz zabrać sobie do domu.

Obrazek

#9 Pudding czekoladowy Faberge

Cena: 34 500 dolarów
Gdzie: Anglia

Oto najdroższy deser na świecie. Składa się z czterech najlepszych belgijskich czekoladek, które zostały doprawione połączeniem pomarańczy, whisky i brzoskwini. Do tego trochę kawioru szampańskiego, złota i dwukaratowego diamentu. Czyni go to najdroższym czekoladowym budyniem na świecie.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy