Zbieranie tych owoców morza jest śmiertelnie niebezpieczne. Są jednymi z najdroższych na świecie

Owoce morza często goszczą na talerzach mieszkańców krajów śródziemnomorskich. Od lat Hiszpanie i Portugalczycy zajadają się kaczenicami. Kilogram może kosztować ponad 1000 zł!

Obrazek
Ewa

Krewetki, ośmiornice, mule, kraby, kalmary...te owoce morza znają lub kojarzą chyba wszyscy. Mają zapewne tyle samo fanów, jak i przeciwników. Nieodzownie kojarzą nam się z letnimi wakacjami w Grecji, Hiszpanii czy we Włoszech i pysznymi potrawami serwowanymi w lokalnych restauracjach, gdzie najważniejsza jest świeżość produktów.

Czym są kaczenice?

Wśród owoców morza w szczególności wyróżniają się kaczenice. Są jedną z mniej popularnych potraw, jednak od wielu lat cieszą się rosnącą popularnością w Hiszpanii, Portugalii oraz Ameryce Północnej. Percebes (pąkle kaczenice) to jedne z najrzadszych i tym samych najdroższych owoców morza. Można znaleźć je zarówno w Algarve jak i w innych częściach Portugalii.

Obrazek
Kaczenice-Pyszności/ canva

Z wygląda przypominają one nieco kurze łapki, przez co nazywane są również "palcami Lucyfera". Mają długą i mięsistą szypułkę, na szczycie której znajduje się pożądane mięso. Podobno smakują jak homar, krab lub małż.

Najniebezpieczniejsze owoce morza na świecie

Obrazek
Kaczenice-Pyszności/ canva

Od lat ich połowy uznawane są za jedne z najniebezpieczniejszych na świecie. Znaleźć można je w strefach międzypływowych m.in. Hiszpanii. Zbierać można je jedynie podczas odpływu, gdy może odsłania skały. Z tego też powodu dostęp do nich trwa tylko kilka godzin dziennie. Poślizgnięcie się na skałach jest bardzo niebezpieczne i może skończyć się śmiercią poławiacza. Im ostrzejsze i niebezpieczniejsze skały, tym lepsze kaczenice można tam znaleźć.

Wszystko sprowadza się do umiejętności. To nie jest praca, którą może wykonać każdy. Zwłaszcza gdy pracuje się w dwie osoby, trzeba mieć zaufanie, że obaj potraficie prowadzić łódź i zbierać kaczenice.

mówi Jordan, zawodowy poławiacz, w rozmowie z Business Insider

Każdego roku morze zabiera 5 osób, które skusiły się na połów i przeliczyły ze swoimi umiejętnościami.

Ile kosztują kaczenice?

Podczas zbierania należy zachować szczególną ostrożność, bo każde uszkodzenie kaczenic powoduje spadek ich wartości. Kaczenice nadające się do sprzedaży mają na końcu twardą białą płytkę o długości od 15 do 30 mm Szypułka powinna mieć od 20 do 80 mm.

Kaczenice są droższe niż homary, a w czasie sezonu ich cena sięga nawet 220 dolarów za kilogram. Trzymając za końce trzeba kaczenicę przekręcić, żeby dostać się do mięsa. Najczęściej macza się je w soku z cytryny.

Spróbowałbyś kaczenic?

A może już miałeś okazję jeść te owoce morza? Daj znam znać w komentarzu!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"