Najdroższy burger świata. Ile kosztuje? Z czego jest zrobiony? Gdzie go kupić?

Najdroższy burger świata to prawdziwy luksus dla bogatych. Ile kosztuje i skąd wzięła się tak absurdalnie wysoka cena? Gdzie go kupić i za ile? Z czego jest zrobiony? Jak się nazywa? Sprawdziliśmy.

Obrazek
Ewa

Najdroższy burger świata – gdzie kupić?

Wyjątkowe, nietypowe i drogie potrawy zawsze przykuwają uwagę gości, chociaż mało osób będzie sobie w stanie na to pozwolić. Wprowadzenie takich dań to dobry pomysł na reklamę: każdy chce zobaczyć, o co tyle hałasu.

Burger to ucieleśnienie idealnego fast fooda- pożywny, szybki w przygotowaniu i dość powtarzalny, więc łatwo wybrać swojego ulubieńca. Czasami jednak restauratorzy chcą trochę zaszaleć. I tak jest też w tym przypadku.

Gdzie zjeść najdroższy burger świata? Kupisz go w holenderskiej restauracji De Daltons, prowadzonej przez szefa kuchni Robberta Jana de Veena powstał wyjątkowy burger The Golden Boy. Wyjątkowa jest przede wszystkim jego cena! Sprawdź niżej, ile kosztuje najdroższy burger.

Ile kosztuje najdroższy burger? Jakie są składniki?

Obrazek

Jeśli chcesz zaimponować na randce, albo po prostu nie wiesz, co zrobić z pieniędzmi, to The Golden Boy jest właśnie dla Ciebie. Zastanawialiście się kiedyś, ile kosztuje najdroższy burger świata? Jego cena to 5 tysięcy euro, czyli prawie 23 tysiące złotych. Używane Audi A4, remont łazienki czy burger? Na co wydać takie drobne? ;)

Najdroższy burger świata – składniki. Z czego jest zrobiony? Zdecydowanie ekskluzywne składniki sprawiają, że burger staje się towarem luksusowym. Podstawa to oczywiście wołowina. W De Daltons postawili na japońską wołowiną Wagyu, której cena za kilogram przekracza 1000 zł. Bardzo ważne są również dodatki: białe trufle, hiszpańska szynka Paleta Iberico Bellota, kawior z bieługi, kawałki kraba królewskiego oraz, jakże pospolicie, ser cheddar.

Do bułek dolano Dom Perignon i udekorowano liśćmi z jadalnego złota. Całość przed podaniem jest krótko wędzona dymem nasyconym whisky. To dlatego cena za najdroższy burger świata jest zawrotna.

Najdroższy burger świata – smak. Jak określa sam szef kuchni, dość intensywny.

Najdroższy burger świata sprzedany. Kto go kupił?

Chociaż mogłoby się wydawać, że na szalonego The Golden Boy'a nie znajdą się chętni, to jednak ktoś skusił się na ekskluzywnego burgera.

Co ważne, dochód ze sprzedaży tego burgera zostanie przekazany lokalnemu bankowi żywności. Oto, jak wygląda najdroższy burger świata.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy