Najdroższy melon na świecie! Ile kosztuje i skąd tak wysoka cena? Gdzie kupić? Jaka to odmiana?

Ile kosztuje najdroższy melon i dlaczego tak dużo? Czy kupisz go w Polsce? Mogłoby się wydawać, że melony wcale nie są niezwykłymi owocami, w końcu znajdziesz je w większości marketów. Wyjątek jednak potwierdza regułę, a tym wyjątkiem są te okazy.

Obrazek
Ewa

Najdroższy melon na świecie. Ile kosztuje? Cena ścina z nóg

Cena za najdroższy melon na świecie ścina z nóg. Okazyjnie można kupić je nawet za 700 zł za sztukę. W maju 2019 roku dwa melony z Hokkaido sprzedano na aukcji za 5 milionów jenów, czyli za ponad 175 tysięcy złotych!

Spokojnie, sama przetarłam oczy ze zdumienia.

Obrazek

Dlaczego najdroższy melon na świecie jest taki drogi? Skąd pochodzi?

Najdroższy melon na świecie uprawiany jest tylko w prefekturze Shizuoka w środkowej Japonii, z której pochodzi. Wymagają ciągłej uwagi i uwagi, aby rosnąć. Rodzinna firma Fumiyoshi Chujyo uprawia te melony od 60 lat.

Jak nazywa się najdroższa odmiana melona?

Yubari King Melon to hybryda dwóch innych melonów, które powstały na tej samej wyspie. Rolnicy muszą nosić kilka par białych rękawiczek, żeby polerować te owoce. Nie da się ukryć – obchodzenie się z tymi owocami mają na poziomie premium!

Obrazek

Jak dba się o najdroższy melon na świecie? Na początku rolnicy upewniają się, że wybierane są najlepsze nasiona, a następnie usuwają wszystkie pąki kwiatowe z wyjątkiem jednego, aby melon nie musiał konkurować z innymi owocami o składniki odżywcze. Zwykle są uprawiane w szklarniach na glebie bogatej w popiół wulkaniczny, często są zapylane ręcznie i mogą być uprawiane w indywidualnych pudełkach w celu ochrony. Owoce zbiera się nożyczkami, żeby absolutnie nic nie uszkodzić.

Obrazek

Kto kupuje najdroższy melon na świecie? Czy można go dostać w Polsce?

Owoce te najczęściej wręczane są jako prezenty. Konsumenci są gotowi zapłacić, żeby ten prezent był doskonały, zwłaszcza wiedząc, jaka praca została włożona w ich wyprodukowanie. Niestety najdroższy melon na świecie nie jest tak łatwo dostępny w Polsce.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik