5 najgorszych możliwych dodatków do kawy. Zmieniają ulubiony napój w kaloryczną, niezdrową bombę

Kawę możemy spożywać na różne sposoby. Pijemy ją, bo wiemy, że jest zdrowa. Nie raz zostało to udowodnione naukowo. Należy jednak zwrócić uwagę na to, z czym podajemy ten napój. Od czarnej, aż po napój z różnymi smakowymi syropami. Jakie dodatki do kawy są najgorsze?

Obrazek
Paulina
Obrazek

Cukier

Unikaj słodzenia kawy. Jeśli pijesz 2-3 kawy dziennie i każdą z nich słodzisz, to fundujesz sobie dodatkową ilość kalorii. Dodanie dwóch łyżeczek cukru do 3 kaw to aż 50 g cukru na dzień. Wiemy nie od dziś, że nadmiar cukru w diecie prowadzi do rozwoju wielu chorób. Między innymi cukrzycy i nadciśnienia. Także rozpoczęcie dnia od kawy z kilkoma łyżeczkami cukru nie będzie najlepszym rozwiązaniem. W szczególności, gdy lubimy zjeść coś słodkiego do tego napoju.

Obrazek
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Dodatek alkoholu

Najgorszym możliwym rozwiązaniem jest połączenie kawy wraz z alkoholem. Oba te składniki mogą zaburzyć pracę naszego układu nerwowego. Oprócz tego przedawkowanie kofeiny może objawiać się kołataniem serca i bardzo wysokim ciśnieniem. Wiemy też, że alkohol spożywany w nadmiarze powoduje uzależnienie i stopniową degradację naszych narządów w całym ciele. Dlatego powinniśmy uważać na takie połączenia.

Obrazek

Słodkie syropy

Wybierając się do kawiarni wraz z przyjaciółmi, również powinniśmy sprawdzać i uważać co znajduje się w składzie danego napoju. Warto zapytać obsługę o dodatki, które dodają do kawy. Często znajdziemy tam syropy smakowe z dużą ilością cukru, takie jak: syrop waniliowy, karmelowy czy orzechowy. Oprócz cukru w ich składzie znajduje się też dużo sztucznych barwników i aromatów.

Kawa z bitą śmietaną

Czarna kawa to tylko 2 kcal. Dodatek bitej śmietany zagwarantuje nam dodatkowe 150 kcal lub więcej. Taka kawa raz na 2 miesiące nie będzie niczym złym. Natomiast musimy wiedzieć, co znajduje się w składzie gotowej bitej śmietany w sprayu. Wzięliśmy to pod lupę i sprawdziliśmy. Na etykiecie widnieją takie składniki jak: cukier, utwardzany olej palmowy, cukier glukozowy, podtlenek azotu, sorbitol i sztuczne aromaty. Pewnie niewiele z nich znasz, a to oznacza, że lepiej nie dodawać tego produktu do swojego napoju.

Obrazek

Śmietanka w proszku

To zdecydowanie jeden z najgorszych wyborów. Często stosowali ją nasi dziadkowie lub rodzice, ponieważ data przydatności takiego produktu była bardzo długa i produkt się nie psuł. Oprócz pustych kalorii i cukru nic więcej nam nie zaoferuje.

Jeśli chcesz przygotować szybki deser w domu, zostawiamy przepis na ciasto jabłkowe:

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa