5 najgorszych możliwych dodatków do kawy. Zmieniają ulubiony napój w kaloryczną, niezdrową bombę
Kawę możemy spożywać na różne sposoby. Pijemy ją, bo wiemy, że jest zdrowa. Nie raz zostało to udowodnione naukowo. Należy jednak zwrócić uwagę na to, z czym podajemy ten napój. Od czarnej, aż po napój z różnymi smakowymi syropami. Jakie dodatki do kawy są najgorsze?
30.08.2022 17:28
Cukier
Unikaj słodzenia kawy. Jeśli pijesz 2-3 kawy dziennie i każdą z nich słodzisz, to fundujesz sobie dodatkową ilość kalorii. Dodanie dwóch łyżeczek cukru do 3 kaw to aż 50 g cukru na dzień. Wiemy nie od dziś, że nadmiar cukru w diecie prowadzi do rozwoju wielu chorób. Między innymi cukrzycy i nadciśnienia. Także rozpoczęcie dnia od kawy z kilkoma łyżeczkami cukru nie będzie najlepszym rozwiązaniem. W szczególności, gdy lubimy zjeść coś słodkiego do tego napoju.
Dodatek alkoholu
Najgorszym możliwym rozwiązaniem jest połączenie kawy wraz z alkoholem. Oba te składniki mogą zaburzyć pracę naszego układu nerwowego. Oprócz tego przedawkowanie kofeiny może objawiać się kołataniem serca i bardzo wysokim ciśnieniem. Wiemy też, że alkohol spożywany w nadmiarze powoduje uzależnienie i stopniową degradację naszych narządów w całym ciele. Dlatego powinniśmy uważać na takie połączenia.
Słodkie syropy
Wybierając się do kawiarni wraz z przyjaciółmi, również powinniśmy sprawdzać i uważać co znajduje się w składzie danego napoju. Warto zapytać obsługę o dodatki, które dodają do kawy. Często znajdziemy tam syropy smakowe z dużą ilością cukru, takie jak: syrop waniliowy, karmelowy czy orzechowy. Oprócz cukru w ich składzie znajduje się też dużo sztucznych barwników i aromatów.
Kawa z bitą śmietaną
Czarna kawa to tylko 2 kcal. Dodatek bitej śmietany zagwarantuje nam dodatkowe 150 kcal lub więcej. Taka kawa raz na 2 miesiące nie będzie niczym złym. Natomiast musimy wiedzieć, co znajduje się w składzie gotowej bitej śmietany w sprayu. Wzięliśmy to pod lupę i sprawdziliśmy. Na etykiecie widnieją takie składniki jak: cukier, utwardzany olej palmowy, cukier glukozowy, podtlenek azotu, sorbitol i sztuczne aromaty. Pewnie niewiele z nich znasz, a to oznacza, że lepiej nie dodawać tego produktu do swojego napoju.
Śmietanka w proszku
To zdecydowanie jeden z najgorszych wyborów. Często stosowali ją nasi dziadkowie lub rodzice, ponieważ data przydatności takiego produktu była bardzo długa i produkt się nie psuł. Oprócz pustych kalorii i cukru nic więcej nam nie zaoferuje.
Jeśli chcesz przygotować szybki deser w domu, zostawiamy przepis na ciasto jabłkowe: