5 najgorszych możliwych dodatków do kawy. Zmieniają ulubiony napój w kaloryczną, niezdrową bombę

Kawę możemy spożywać na różne sposoby. Pijemy ją, bo wiemy, że jest zdrowa. Nie raz zostało to udowodnione naukowo. Należy jednak zwrócić uwagę na to, z czym podajemy ten napój. Od czarnej, aż po napój z różnymi smakowymi syropami. Jakie dodatki do kawy są najgorsze?

Obrazek
Paulina
Obrazek

Cukier

Unikaj słodzenia kawy. Jeśli pijesz 2-3 kawy dziennie i każdą z nich słodzisz, to fundujesz sobie dodatkową ilość kalorii. Dodanie dwóch łyżeczek cukru do 3 kaw to aż 50 g cukru na dzień. Wiemy nie od dziś, że nadmiar cukru w diecie prowadzi do rozwoju wielu chorób. Między innymi cukrzycy i nadciśnienia. Także rozpoczęcie dnia od kawy z kilkoma łyżeczkami cukru nie będzie najlepszym rozwiązaniem. W szczególności, gdy lubimy zjeść coś słodkiego do tego napoju.

Obrazek
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Dodatek alkoholu

Najgorszym możliwym rozwiązaniem jest połączenie kawy wraz z alkoholem. Oba te składniki mogą zaburzyć pracę naszego układu nerwowego. Oprócz tego przedawkowanie kofeiny może objawiać się kołataniem serca i bardzo wysokim ciśnieniem. Wiemy też, że alkohol spożywany w nadmiarze powoduje uzależnienie i stopniową degradację naszych narządów w całym ciele. Dlatego powinniśmy uważać na takie połączenia.

Obrazek

Słodkie syropy

Wybierając się do kawiarni wraz z przyjaciółmi, również powinniśmy sprawdzać i uważać co znajduje się w składzie danego napoju. Warto zapytać obsługę o dodatki, które dodają do kawy. Często znajdziemy tam syropy smakowe z dużą ilością cukru, takie jak: syrop waniliowy, karmelowy czy orzechowy. Oprócz cukru w ich składzie znajduje się też dużo sztucznych barwników i aromatów.

Kawa z bitą śmietaną

Czarna kawa to tylko 2 kcal. Dodatek bitej śmietany zagwarantuje nam dodatkowe 150 kcal lub więcej. Taka kawa raz na 2 miesiące nie będzie niczym złym. Natomiast musimy wiedzieć, co znajduje się w składzie gotowej bitej śmietany w sprayu. Wzięliśmy to pod lupę i sprawdziliśmy. Na etykiecie widnieją takie składniki jak: cukier, utwardzany olej palmowy, cukier glukozowy, podtlenek azotu, sorbitol i sztuczne aromaty. Pewnie niewiele z nich znasz, a to oznacza, że lepiej nie dodawać tego produktu do swojego napoju.

Obrazek

Śmietanka w proszku

To zdecydowanie jeden z najgorszych wyborów. Często stosowali ją nasi dziadkowie lub rodzice, ponieważ data przydatności takiego produktu była bardzo długa i produkt się nie psuł. Oprócz pustych kalorii i cukru nic więcej nam nie zaoferuje.

Jeśli chcesz przygotować szybki deser w domu, zostawiamy przepis na ciasto jabłkowe:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯