PoradyTego mięsa nie dodawaj do rosołu. Magda Gessler przed tym ostrzega

Tego mięsa nie dodawaj do rosołu. Magda Gessler przed tym ostrzega

Niezwykle ciężko jest wyobrazić sobie niedzielę bez rozgrzewającego rosołu. Wyróżnia się smakiem i niezwykłym zapachem, który już od rana unosi się w całym domu. Skoro ma być to najlepsza zupa, to dobrze jest ją przygotować na bazie najlepszych produktów i według tradycyjnej receptury. A czy wiesz, jakie jest najgorsze mięso na rosół? Ten najgorszy rodzaj mięsa wskazała Magda Gessler. Unikaj go!

Najgorsze mięso na rosół - Pyszności; Foto Canva.com i screen z tvn.pl
Najgorsze mięso na rosół - Pyszności; Foto Canva.com i screen z tvn.pl

08.02.2023 | aktual.: 30.04.2023 14:35

Oto #TopWP. Przypominamy najlepsze materiały ostatnich miesięcy.

Najgorsze mięso na rosół - nigdy nie dodawaj tego produktu!

Gotując rosół, z pewnością decydujesz się na jeden rodzaj lub łączone mięsa drobiowe. Najczęściej jest to kurczak i indyk, a zdarza się, że czasem i wołowina. Okazuje się, że według Magdy Gessler, jeden z tych rodzajów mięsa, kompletnie nie nadaje się do gotowania rosołu. Najgorsze mięso na rosół według Magdy Gessler to kura. W wywiadzie, udzielonym Wirtualnej Polsce, Magda Gessler podkreśliła, że:

Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon.

Według restauratorki, rosół najlepiej jest gotować na mięsie z kaczki lub na wołowinie, koniecznie z dodatkiem podpieczonej włoszczyzny, która nadaje zupie niezwykłego aromatu. Do garnka nie należy też wlewać zbyt dużej ilości wody, która już i tak znajduje się w warzywach i mięsie.

Rosół  w garnku - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Borkowski
Rosół w garnku - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Borkowski

Jak przygotować najlepszy rosół według Magdy Gessler?

Jeśli ma być smacznie i wyjątkowo, to warto wypróbować przepis według Magdy Gessler. Gwarantujemy, będziesz zachwycony!

Składniki:

  • około 2 kg kaczki
  • 0,5 kg szpondra wołowego
  • 3 marchewki
  • cebula
  • korzeń selera
  • 2 pietruszki
  • por
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • kilka suszonych podgrzybków
  • duży liść kapusty
  • natka pietruszki
  • sól.

Sposób przygotowania:

Skoro już wiesz, jakie jest najgorsze mięso na rosół, które psuje jego smak, to dobrze jest przygotować najlepszą wersję tej zupy. Rozpocznij od umycia mięsa i przełożenia go do garnka. Dodaj przyprawy, wszystko zalej zimną wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, to zdejmij szumowiny i zmniejsz ogień - gotuj przez około 90 minut. Obierz włoszczyznę, opal cebulę na palniku. Po około 90 minutach, wrzuć warzywa do zupy wraz z namoczonymi wcześniej grzybami i kapustą. Zamieszaj i gotuj jeszcze przez około 2 godziny. Pod sam koniec dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

A na drugie danie przygotuj mielone z serem w skórce z chrupiącego boczku. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie