Najgorszy olej, na jakim możesz usmażyć rybę. Zupełnie rujnuje ich smak i właściwości zdrowotne

Nie ma to jak chrupiąca skórka na rybce! Mówią, że zdrowa ryba, to ryba z pieca albo z grilla, ale co zrobić, kiedy ta chrupkość czy panierka to nasz must have tego dania? Cóż, jak trzeba, to trzeba, pozostaje wybrać odpowiedni tłuszcz. I tu jest pies pogrzebany, bo z jednego nie powinniśmy nigdy korzystać smażąc ryby. Oto najgorszy możliwy olej do smażenia ryb.

ObrazekNajgorszy możliwy olej do smażenia ryb - Pyszności; Foto: Canva

Wybranie odpowiedniego tłuszczu do smażenie potraw wzbudza spore emocje. Każdy ma własne zdanie na tę kwestię, wyrobione na podstawie przekazywanych z pokolenia na pokolenie porad i artykułów na temat wartości zdrowotnych olejów i ich działaniem na wysokich temperaturach.

Obrazek
Najgorszy możliwy olej do smażenia ryb - Pyszności; Foto: Canva

Przy wyborze tłuszczu czasem kierujemy się też po prostu naszymi smakowymi przyzwyczajeniami. Niektórzy nie wyobrażają sobie jajecznicy zrobionej na czymś innym niż masło, albo tatara wołowego na oliwie z oliwek zamiast truflowej. O gustach się nie dyskutuje, ale może zamiast spierać się o to, jakiego tłuszczu użyć, powinniśmy raz na zawsze przyznać, którego NIE używać.

Sposób użycia to wskazówka do wyboru tłuszczu

Na przykład podgrzany olej kukurydziany zaczyna wydzielać rakotwórcze substancje. Do sałatek powinniśmy używać oleju lnianego, albo z pestek winogron. Do smażenia za to - tłuszczów z wysoką temperaturą dymienia, takich jak olej rzepakowy czy masło klarowane. A czego na pewno nie powinniśmy użyć do naszej ulubionej rybki z chrupiącą skórką?

Najgorszy możliwy olej do smażenia ryb

To ciekawa sprawa, bo cała pułapka tkwi tutaj w... zdrowotnych właściwościach ryb! Zawierają one duże ilości kwasów omega-3 i omega-6, ale cały myk polegający na ich dobrym wpływie na zdrowie polega na tym, że musi zostać zachowana ich równowaga. Olej słonecznikowy, w którym jest od groma kwasów omega-6 i bardzo niewiele kwasów omega-3 totalnie zrujnuje tę równowagę.

Obrazek
Najgorszy możliwy olej do smażenia ryb - Pyszności; Foto: Pexels

Jest to więc zdecydowanie najgorszy możliwy olej do smażenia ryb i przy smażeniu złowionej zdobyczy nigdy, przenigdy nie powinniśmy go używać. Zaburzenie równowagi kwasów w organizmie grozi bowiem drastycznym zwiększeniem ryzyka chorób układu krążenia i nowotworów.

Skoro o rybach mowa, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥