Najgorszy możliwy rodzaj sera, lepiej go nie kupować. Na pewno nie podawaj go dzieciom

Wśród nas jest wielu miłośników sera. Produkt ten świetnie sprawdza się jako składnik kanapki, czy dań obiadowych. Bardzo często stosujemy go do potraw kuchni włoskiej. Czy w takim razie każdy jego rodzaj jest dla nas zdrowy? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Obrazek
Agnieszka

Ograniczenie ilości spożywanego sera

Obrazek
Ser - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez sera. Nic dziwnego, produkt ten wspaniale pasuje nie tylko do pizzy, czy spaghetti, ale również sałatek i pieczywa. Niestety często zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywanie ich w dużych ilościach negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Podnosi się stężenie "złego cholesterolu" LDL w organizmie. W konsekwencji zwiększa się ryzyko rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, czy udaru mózgu.

Poza tym w niektórych serach znajdziemy również inne składniki, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. W związku z tym warto wiedzieć, na które sery należy uważać. Najlepiej ograniczyć ich spożycie. Poniżej podajemy pełną listę.

Na jakie sery należy uważać?

Obrazek
Ser - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Ser topiony

Okazuje się, że do wyprodukowania sera topionego wykorzystywane jest wiele konserwantów, emulgatorów i utwardzaczy. Należy on do wysoko przetworzonych produktów, które odznaczają się dużą zawartością tłuszczu.

  • Mascarpone

Mascarpone często używamy do deserów. Niestety jest to bardzo kaloryczny produkt. Zawartość tłuszczu w tym serze często przekracza 60%. W większości są to nasycone kwasy tłuszczowe. W związku z tym warto ograniczyć jego spożycie. Zamiast mascarpone polecamy wykorzystać gęsty jogurt grecki bądź ricottę.

  • Cheddar

Cheddar to znany, tradycyjny ser angielski. Oprócz dużej zawartości tłuszczu, wyróżnia się również pokaźną ilością soli. W związku z tym nie zaleca się spożywać tego produktu w dużej ilości.

  • Limburger

To wyjątkowo aromatyczny, półmiękki ser. Powstaje on z mleka krowiego. Niestety niekiedy jego spożycie może wywołać biegunkę bądź wymioty. Jest to związane z produkcją sera, podczas której czasami powstaje zbyt duża ilość takich bakterii jak Brevibacterium epidermidis.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować deser żółty ser krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯