Tylko wtedy kawa będzie smaczna. Tajny trik najlepszych baristów

Kawa to napój, bez którego trudno jest wyobrazić sobie poranek, jak i całą resztę dnia. Można ją zaparzyć w różnorodny sposób i pić z wieloma rozmaitymi dodatkami. Jeśli ma być to najlepsza wersja kawy z ekspresu, to warto postawić na jej odpowiednią metodę parzenia. Niezwykle ciekawym trikiem podzielili się ostatnio bariści z Gdyńskiej Palarni Kawy.

ObrazekKawa - Pyszności; Foto Pixabay.com
Karol Wiak

Jaka powinna być ta najlepsza kawa? Z pewnością wyróżniająca się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Niezwykle ważny jest nie tylko rodzaj kawy i stopień jej wypalenia, ale przede wszystkim - grubość mielenia świeżych ziaren i sposób parzenia. Jedną z najpopularniejszych metod parzenia kawy jest obecnie korzystanie z ekspresów ciśnieniowych. Wszystko odbywa się w parę chwil, a ty praktycznie nie musisz robić nic. Ale czy parzenie kawy w ekspresie faktycznie gwarantuje ten najlepszy smak kawy?

Kawa z ekspresu - najpopularniejszy sposób parzenia tego popularnego napoju

Jeśli posiadasz w swoim domu ekspres do parzenia kawy, to z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, że jest to niezwykle prosta czynność. Wystarczy kilka kliknięć, podstawienie filiżanki i kawa gotowa. Jest jeszcze opcja spieniania mleka. W niektórych modelach odbywa się to w sposób automatyczny, a w innych trzeba samodzielnie spienić mleko. Niezależnie od tego, mleczna pianka zawsze jest świetnym uzupełnieniem ulubionej kawy.

Najgorsza kawa, jaką możesz wypić. Fot. Pexels
Parzenie kawy w ekspresie - Pyszności / Fot. Pexels

Warto podkreślić, że kawa z ekspresu to dość wygodny i niezwykle popularny sposób parzenia. Niemal każdy wierzy w to, że ekspres powoduje, że smak kawy jest wyrazisty i najlepszy. Ale czy na pewno tak jest? Nagranie, które opublikowali bariści z Gdyńskiej Palarni Kawy na swoim Tik-Toku pokazuje, że tak nie jest. Jest pewna metoda, która pozwoli cieszyć się idealnym smakiem kawy. Co dokładnie musisz zrobić?

Co zrobić, by kawa wyróżniała się najlepszym smakiem i aromatem? Poznaj tajny trik!

To trik najlepszych baristów świata na zachowanie idealnie czystego smaku kawy z ekspresu. Z pewnością, dobrze wiesz, że kawa w twoim ekspresie automatycznym parzy się przez kilkanaście sekund. Ekspres w tym czasie powinien podać 60-80 ml czystego mocnego naparu. To, co leci do filiżanki po tym czasie, to zwykłe popłuczyny, które zaburzają czysty smak kawy. W przypadku, gdy lubisz dużą czarną kawę, to wlej do filiżanki 100-120 ml czystej ciepłej wody, a na nią zaparz 60-80 ml mocnej kawy.

Ten sposób pozwoli ci zachować idealnie czysty smak kawy i odpowiednią intensywność. Pamiętaj, by dobrze wyregulować ekspres przed parzeniem kawy. Możemy cię zapewnić, że smak kawy zaparzonej w taki sposób będzie najlepszy. Jeśli masz w domu ekspres, to poczuj różnicę.

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy