Najlepsza ryba, jaką można zjeść nad morzem. Jest okrutnie niedoceniana
Jadąc nad nasze polskie morze, nie wyobrażamy sobie pobytu bez spróbowania lokalnych pyszności, czyli ryb. Jednak nie każda ryba serwowana w nadmorskich restauracjach i smażalniach powinna znaleźć się na naszym talerzu. Jaką rybę wybrać i która z nich jest najlepsza? Oto kilka rad.
26.07.2022 11:50
Urlop bez ryby nad polskim morzem- to nie urlop. Tak twierdzi wielu Polaków. Lokale gastronomiczne oferują nam szereg gatunków ryb, które możemy spróbować. Od razu trzeba zaznaczyć, że wiele z nich to nie lokalne specjały. W Bałtyku nie poławia się między innymi mintaja, halibuta, morszczuka i okonia.
Jaką rybę można zjeść nad morzem?
Najlepszym wyborem będzie flądra, śledź, dorsza i szproty. W polskim morzu łowi się również: węgorza, turbota, solę i łososia. Te gatunki ryb spotkamy w Bałtyku i po nie warto sięgnąć, wybierając się na urlop. Jednym z lepszych wyborów może okazać się dorsz. Czemu akurat ta ryba?
Dorsz- właściwości
Ważną cechą mięsa dorsza jest zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Dorsz to bogactwo witaminy D3, która jest bardzo niedoborowa wśród Polaków. Dlatego też z wątroby tej ryby pozyskiwany jest tran, który jest zasobny w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy D i A – jak również wykazuje działanie stymulujące odporność organizmu, o którą w ostatnim czasie bardzo dbamy z uwagi na COVID-19. Dodatkowo mięso tej ryby jest bogate w pełnowartościowe białko będące dobrą alternatywą dla mięs czerwonych i drobiu.
Jak często jeść ryby?
Ryby najlepiej, jeśli jedlibyśmy min. 2 razy w tygodniu ok. 100- 150 g na porcje. Znajdziemy w nich takie cenne elementy jak: witamina A, D, E, K, fosfor, jod, magnez, selen, mangan, miedź, białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6). Sięgajmy częściej po ryby świeże, od sprawdzonego dostawcy. Przygotowujmy je w domu, piekąc lub gotując i tworząc z ich udziałem przepyszne dania, dostarczą nam mnóstwo cennych składników odżywczych.
Oto nasz sposób na rybę z pysznym pesto domowej roboty: