Najlepsza rzecz, jaką możesz zjeść na śniadanie. Syci, dodaje energii i pomaga schudnąć

Zupa na śniadanie to pomysł na rozpoczęcie dnia, który okazuje się mieć sporo sensu. Zalet takiego postępowania jest naprawdę sporo. Być może kiedy się o nich dowiesz, zmienisz swoje poranne rytuały.

ObrazekZupa na śniadanie - Pyszności; foto: Canva
SKOMENTUJ

Jeśli w menu Polaków pojawia się zupa na śniadanie, to prawdopodobnie przybiera ona formę przesłodzonych płatków czekoladowych, miodowych lub owsianych zalanych mlekiem. Tego rodzaju śniadanie, delikatnie mówiąc, nie należy do najczęściej wymienianych przez dietetyków przykładów zdrowego odżywiania. Nie oznacza to jednak, że sam pomysł zjadania na śniadanie zupy jest błędny. A wręcz przeciwnie.

Zupa na śniadanie — dlaczego warto to przemyśleć?

W kuchni polskiej zupa kojarzona jest właściwie tylko z pierwszym daniem obiadowym. W tej kwestii odbiegamy od trendów kulinarnych obecnych np. w Azji, gdzie zupa na śniadanie nie jest żadnym dziwactwem, lecz codziennością. Dlaczego w tym wątku opłaca się pokusić się o zmianę? Istnieje kilka "za" takiego stanowiska.

Obrazek
Zupa na śniadanie: warto to przemyśleć! - Pyszności; foto: Canva

Przede wszystkim warto podejść do tego zagadnienia "łopatologicznie". Zupa to przecież danie, które dostarcza nam witamin, minerałów i innych mikro i makroskładników wspierających ludzki układ trawienny. Przygotowana samodzielnie (bo oczywiście nie chodzi nam tu o sklepowe zupki z proszku) pobudza też metabolizm, co oznacza wartość dodaną w próbach utrzymania lub uformowania szczupłej sylwetki.

Co więcej, zupa zapewnia cudowne uczucie sytości, dzięki któremu nie tylko nie będziemy podjadać aż do następnego posiłku, ale również zapewnimy sobie na ten czas odpowiednią ilość energii. Wiąże to się również z prawidłowym nawodnieniem, które zupa — jakżeby inaczej — częściowo zapewnia. Zupa na śniadanie doskonale sprawdzi się więc latem, ale także zimą: rozgrzeje nas przed wyjściem z domu.

Jaka zupa na śniadanie?

Obrazek
Kalafiorowa zupa na śniadanie - Pyszności; foto: Canva

Kilka rodzajów warzyw, zielenina na wierzch i odrobina kurkumy lub imbiru sprawiają, że zupa jest idealnym śniadaniem pod względem zdrowotnym. A jak w praktyce zastosować taką kombinację? Dzień warto rozpocząć na przykład od zupy krem z brokułów albo kalafiora.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze