Najlepsze przyprawy do flaczków. Z nimi wyjdą aromatyczne i przyjemnie pikantne

Flaki to znana, gęsta polska zupa. Czy wiesz jak przygotować tę potrawę, by miała idealnie zrównoważony smak? Sekret tkwi w przyprawach. Sprawdź jakie są najlepsze przyprawy do flaczków!

Obrazek
Agnieszka

Potrawa flaki jak sama nazwa wskazuje, powstaje na bazie pokrojonych częściach żołądka wołowego. Nie rzadko dodawane są również fragmenty żołądka wieprzowego.

Ta popularna zupa przyrządzana jest w Polsce od lat. Okazuje się, że jej korzenie sięgają aż XIV wieku. Tradycja jedzenia flaczków przetrwała do dzisiaj. W jaki sposób przygotować potrawę, by smakowała tak, jak dawniej?

Obrazek
Flaczki - Pyszności; Foto pixabay.com

Jakie składniki znajdują się w zupie?

Oprócz fragmentów żołądka wołowego, czy wieprzowego, w zupie znajduje się wiele innych cennych składników. W związku z tym często znajdziemy w tym wyjątkowym daniu cebulę, marchew, czy koncentrat pomidorowy. Jednak najważniejszą funkcję sprawują przyprawy! To właśnie one odpowiadają za wyjątkowy smak i aromat potrawy.

Najlepsze przyprawy do flaczków

Obrazek
Przyprawy - Pysznościl Foto: Pixabay.com

Majeranek, papryka w proszku oraz pieprz to podstawowe przyprawy, które dodajemy do flaczków. Dzięki nim nasze danie ma wyrazisty, ostry smak. Jeśli chcemy wzbogacić aromat zupy, polecamy dodać również imbir i gałkę muszkatołową.

Aby dobrze doprawić flaki, polecamy na 1 kg flaczków przygotować:

  • 2 łyżki majeranki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru - jeśli wolimy ostrzejszy smak potrawy, w takiej sytuacji warto dodać więcej tej pysznej przyprawy. Najlepiej użyć świeżego, startego imbiru.
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Poza tym flaczki rewelacyjnie smakują z dodatkiem cynamonu, czy pieprzem cayenne.

Flaczki i zdrowie

Flaczki wyróżniają się nie tylko fantastycznym smakiem, ale również wartościami odżywczymi. Zawierają mangan, witaminę B3, witaminę B12, selen i cynk. Stanowią doskonałe źródło białka. Spożywając flaczki, dostarczamy niezbędnych dla funkcjonowania naszego organizmu aminokwasów. Warto wiedzieć również, że flaczki to wyjątkowo niskokaloryczny produkt.

Już teraz wiesz, jak dobrze przyprawić flaczki, żeby zachwycały smakiem i aromatem. Zachęcamy również do wypróbowania naszych przepisów na inne fantastyczne potrawy. Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach to świetny pomysł na obiad:

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby