Unikniesz towarzyskiej wpadki. Ekspert radzi, z czym podać grillowaną kiełbaskę

W tym roku ulubionym trunkiem do dań z grilla są wszelkiego rodzaju wina musujące. Może nigdy nie myśleliście o nich w kontekście grilla, jednak gwarantujemy, że świetnie pasują na tę okoliczność. Nieformalna atmosfera takich spotkań, towarzystwo rodziny i przyjaciół oraz piękna pogoda powodują, że w taki klimat doskonale wpisują się właśnie bąbelki.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta
Moim ulubionym wyborem jest hiszpańska cava. Jest to wino bardzo przyjazne w kontekście łączenia go z jedzeniem. Charakteryzuje się wyjątkowym i bogatym smakiem, który bez najmniejszego problemu poradzi sobie z intensywnością potraw z grilla. Dodajmy do tego głębię i złożoność smaku, które powstają w trakcie dojrzewania wina w butelce. Będziemy mogli to wino łączyć nawet z pikantnymi daniami i marynatami

— przekonuje Tomasz Potrzebowski, Ekspert Rynku Wina w Henkell Freixenet Polska.

Podczas grillowania postawmy na bąbelki

Wytrawna cava jest zatem świetnym towarzyszem wielu dań z grilla – począwszy od ryb i owoców morza, poprzez letnie warzywa, szaszłyki, a na kurczaku i schabie kończąc.

Nie można zapominać o wersji półsłodkiej, która pasuje do wieńczącego całą ucztę deseru. Grillowany ananas, brzoskwinia lub nektarynka będą genialnie smakowały z wyraźnie słodszą wersją cavy. Ciekawą alternatywą dla cavy jest doskonale wszystkim znane prosecco. Wersja wytrawna – brut –  będzie cudownie współgrała z grillowanymi szparagami, owocami morza, delikatnymi rybami o białym mięsie oraz sałatkami z letnich warzyw skropionych oliwą.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Dla tych, którzy preferują wina spokojne, proponuję ponadczasową klasykę. Do grillowanej karkówki, burgerów lub steków wołowych polecam oczywiście wino czerwone, takie o super owocowym charakterze. Argentyński malbec, włoskie wino z  regionu Chianti lub delikatne primitivo z południa Włoch, będą idealne

- dodaje ekspert.

Najlepsze wino do dań z grilla

Natomiast grillowane ryby i owoce morza doskonale smakują w towarzystwie wina białego – wytrawny riesling, sauvignon blanc lub pinot grigio będą pasowały do większości ryb o białym mięsie. W przypadku grillowanego łososia można nieco zaszaleć i otworzyć butelkę wina czerwonego. Najlepsze w tym wypadku będzie finezyjne pinot noir, które stworzy świetną parę również z grillowaną, idealnie przypieczoną kiełbaską.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa