Unikniesz towarzyskiej wpadki. Ekspert radzi, z czym podać grillowaną kiełbaskę
W tym roku ulubionym trunkiem do dań z grilla są wszelkiego rodzaju wina musujące. Może nigdy nie myśleliście o nich w kontekście grilla, jednak gwarantujemy, że świetnie pasują na tę okoliczność. Nieformalna atmosfera takich spotkań, towarzystwo rodziny i przyjaciół oraz piękna pogoda powodują, że w taki klimat doskonale wpisują się właśnie bąbelki.
27.05.2023 22:00
— przekonuje Tomasz Potrzebowski, Ekspert Rynku Wina w Henkell Freixenet Polska.
Podczas grillowania postawmy na bąbelki
Wytrawna cava jest zatem świetnym towarzyszem wielu dań z grilla – począwszy od ryb i owoców morza, poprzez letnie warzywa, szaszłyki, a na kurczaku i schabie kończąc.
Nie można zapominać o wersji półsłodkiej, która pasuje do wieńczącego całą ucztę deseru. Grillowany ananas, brzoskwinia lub nektarynka będą genialnie smakowały z wyraźnie słodszą wersją cavy. Ciekawą alternatywą dla cavy jest doskonale wszystkim znane prosecco. Wersja wytrawna – brut – będzie cudownie współgrała z grillowanymi szparagami, owocami morza, delikatnymi rybami o białym mięsie oraz sałatkami z letnich warzyw skropionych oliwą.
- dodaje ekspert.
Najlepsze wino do dań z grilla
Natomiast grillowane ryby i owoce morza doskonale smakują w towarzystwie wina białego – wytrawny riesling, sauvignon blanc lub pinot grigio będą pasowały do większości ryb o białym mięsie. W przypadku grillowanego łososia można nieco zaszaleć i otworzyć butelkę wina czerwonego. Najlepsze w tym wypadku będzie finezyjne pinot noir, które stworzy świetną parę również z grillowaną, idealnie przypieczoną kiełbaską.