Porównała majonezy Kielecki i Winiary i wydała werdykt. Już wiadomo, który jest lepszy

Pewna blogerka kulinarna podjęła się trudnego zadania. Chcąc wyłonić najlepszy majonez na rynku, spróbowała ich aż... osiemnaście. Jakie były wyniki tego starcia popularnych sosów? I czy wszystko zamyka się w pytaniu: Kielecki, czy Winiary?

Obrazeknajlepszy majonez - Pyszności; foto: Facebook; konto: Krytyka Kulinarna

Podział społeczeństwa występuje na wielu różnych płaszczyznach. Mamy w sobie coś takiego, że lubimy nie tylko stawiać na swoim, ale również przekonać do swoich racji innych. To właśnie dlatego dyskusje na temat tego, jaki jest najlepszy majonez, potrafią toczyć się bez końca. A niewiele "potyczek" wzbudza więcej emocji niż ta pomiędzy Kieleckim a Winiary...

Obrazek
najlepszy majonez - Pyszności; foto: Canva

Spróbowała 18 różnych majonezów

Subiektywnej oceny majonezów podjęła się Magda, blogerka kulinarna prowadząca "Krytykę Kulinarną". Jak sama powiedziała, w swoim wyborze kierowała się przede wszystkim składem, konsystencją i smakiem. Zaznaczyła również, że zestawienie nie obejmuje majonezów wegańskich.

Przed skosztowaniem nie czytałam składu, żeby się nie sugerować. W obu kategoriach maksymalna punktacja to 5, a minimalna 1. Czyli maksymalna ilość punktów to 10. Tekst ułożyłam od majonezu, który uzyskał najniższą ocenę aż do tego, który okazał się być najlepszy.

- czytamy na blogu Magdy i musimy przyznać, że ta pani naprawdę potrafi budować napięcie. Jeśli jesteście równie ciekawi co my, podczas czytania wpisu blogerki, zajrzyjcie poniżej na jej skrócony ranking. 

Najgorszy i najlepszy majonez

Obrazek
najlepszy majonez - Pyszności; foto: Facebook; konto: Krytyka Kulinarna

Trzy najgorsze majonezy, jakie w swoim zestawieniu zawarła blogerka, to majonez Mosso Napoleoński (ocena: 4/10), majonez Hellmann's Original (4/10) oraz Kania Majonez Klasyczny (5/10). Te trzy sosy mają, według Magdy, nieciekawe smaki i naprawdę słabe składy.

Najlepszy majonez w zestawieniu Krytyki Kulinarnej to Vitapol Majonez Domowy. W "konkursie" zebrał komplet punktów, a blogerka opisała go tak:

Mały, niepozorny słoiczek. Bardzo smaczny, gęsty, wyraźny. Znakomity smak plus czysty skład daje równo dychę. Jest to jedyny majonez w tym zestawieniu, który zdobył wszystkie możliwe punkty.

No, ale... gdzie Kielecki i Winiary?

Pewnie zastanawiasz się, gdzie w tym zestawieniu pojawiły się najpopularniejsze majonezy, o które to właśnie toczą się w internecie tak zażarte dyskusje. Uspokajamy: są.

Majonez Winiary zajął wysoką, czwartą lokatę. Magda oceniła go na 8 na 10 punktów. Wyżej, bo na drugim miejscu znalazł się majonez Kielecki (9/10), którego blogerka opisała w ten sposób:

(...)mój ulubieniec od wielu, wielu lat, a nie zajął pierwszego miejsca. Szok. Konkretny, charakterny, dobrze zbalansowany smak. Na tle pozostałych nadal bardzo wysoko (...)

Napisalibyśmy tu: zapraszamy do dyskusji, ale chyba się boimy. Mimo to dajcie znać, czy zgadzacie się z zestawieniem Magdy z Krytyki Kulinarnej.

Zobacz też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba