PrzepisSpróbujesz raz już więcej nie kupisz gotowego. Patent Anny Lewandowskiej

Spróbujesz raz już więcej nie kupisz gotowego. Patent Anny Lewandowskiej

Majonez Anny Lewandowskiej - Pyszności; Foto Canva.com i screen z instagram.com/annalewandowska/
Majonez Anny Lewandowskiej - Pyszności; Foto Canva.com i screen z instagram.com/annalewandowska/

30.03.2023 12:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie Wielkanoc bez produktu, jakim jest majonez. Dodaje się go do jajek, sałatek i wielu wyjątkowych dań, które znajdą się na świątecznym stole. Jego cena, w ostatnim czasie, może przerażać. Dlatego też warto się zdecydować na domowy specjał. Swoją recepturą podzieliła się z nami Anna Lewandowska. Jak go zrobić?

Idealny majonez nie... - ISTNIEJE! I możesz go zrobić samodzielnie, w swoim domu. Taki specjał zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Wykorzystasz tu naturalne składniki, dzięki czemu jest zdrowszy i bez dodatku sztucznych składników. Skoro Wielkanoc tuż-tuż, to, zamiast iść do sklepu i polować na promocje, możesz przygotować ten wielkanocny dodatek w swoim domu. Swoją recepturą podzieliła się z nami popularna trenerka i miłośniczka zdrowego odżywiania — Anna Lewandowska.

Domowy majonez według przepisu Anny Lewandowskiej - idealny dodatek do wielkanocnych dań

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie jajka bez dodatku majonezu. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują te produkty, które jesteś w stanie przyrządzić samodzielnie. Podobnie wygląda sprawa w przypadku majonezu. Warto jest się zastanowić przed jego zakupem. W porównaniu do roku 2022 jego cena wzrosła o niemal 100 proc. Zamiast przepłacać, przygotuj go samodzielnie, w swoim domu. Świetnie sprawdzi się do sałatek lub wcześniej ugotowanych jajek na twardo.

najlepszy majonez - Pyszności; foto: Canva
najlepszy majonez - Pyszności; foto: Canva

Jak określić majonez z receptury Anny Lewandowskiej? Na pewno jest zdrowy, bez dodatków konserwantów i innych sztucznych substancji, a najważniejsze jest to, że rozpływa się w ustach. Do jego przygotowania potrzebnych ci będzie tylko kilka składników. Wszystkie bez problemu znajdziesz w swoim sklepie. Co ważne, taka wersja majonezu będzie dużo tańsza od tego, który można obecnie kupić w popularnych sklepach. Ten majonez zachwyca pod każdym względem!

Jak zrobić domowy majonez?

To bardzo proste. Anna Lewandowska — miłośniczka zdrowego odżywiania, chętnie podzieliła się swoim przepisem na ten wielkanocny dodatek. Smakuje obłędnie i idealnie komponuje się z każdym wielkanocnym daniem. Możesz być pewny tego, że majonezu na twoim świątecznym stole, na pewno nie zabraknie.

Składniki:

  • szczypta pieprzu
  • odrobina soli
  • 2 małe łyżeczki musztardy dijon
  • sok wyciśnięty z cytryny lub ocet winny
  • 2 jajka
  • 500-600 ml oleju słonecznikowego lub innego roślinnego.
Jajka z mocno żółtym żółtkiem są zdrowsze - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Jajka z mocno żółtym żółtkiem są zdrowsze - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż wszystkie składniki do jednego naczynia. Zblenduj je na jednolitą masę.
  2. Pamiętaj, by olej dodawać powoli i cały czas blenduj powstającą konsystencję.
  3. W przypadku, gdy majonez nabierze jednolitej barwy, przełóż go do słoika i następnie wstaw do lodówki. Smacznego!

A co powiesz na mazurek pistacjowy z malinami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także