Zachwyć swoich gości i podaj to danie na swój wielkanocny stół. Wykorzystaj wszystko, co masz w lodówce!
Wielkanoc to ten czas, kiedy na stole królują żurek, biała kiełbasa, jajka oraz pasztet. A skoro o nim mowa, to wiedz, że możesz go przygotować na kilka pysznych sposobów. Jednak to pasztet jajeczny będzie tą najlepszą opcją. Zobacz, jak go zrobić i jakich składników potrzebujesz.
12.03.2023 15:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zaskocz swoich gości w wielkanocny poranek i przygotuj pasztet jajeczny
Do Wielkanocy coraz mniej czasu. To dobry moment, by rozpocząć poszukiwanie inspiracji na te popularne dania. Pamiętaj, że na stole nie może zabraknąć domowego pasztetu. A skoro to Wielkanoc, to możesz połączyć składniki, które są charakterystyczne dla tego święta. Już dziś przygotuj pasztet jajeczny. Co ważne, wymagane są tu składniki, które z pewnością masz w swoim domu.
Możesz go podać na gorąco, na zimno lub prosto z pieca. W związku z tym, że niezwykle trudno jest wyobrazić sobie Wielkanoc bez jajek, to taki pasztet będzie naprawdę świetnym rozwiązaniem. Jest smaczny, a tak przygotowana rolada może śmiało ubiegać się o miano najsmaczniejszego wielkanocnego pasztetu, do którego nie użyjesz ani grama mięsa. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zachwycić swoich gości i domowników. Zatem, do dzieła!
Jak zrobić pasztet jajeczny?
To bardzo proste! Co prawda, ilość składników może wywołać u ciebie przerażenie, ale z pewnością dasz sobie radę. Szczególnie że efekt zachwyci zarówno ciebie, jak i każdego, kto zdecyduje się spróbować takiej wersji pasztetu.
Składniki:
- cebula
- 10 jajek
- 4 łyżki oleju
- 50 g śmietany
- 4 łyżki mielonych otrębów owsianych
- 2 białka i 2 żółtka
- 3 łyżki koperku
- pół puszki marchewki z groszkiem
- 2 łyżki natki pietruszki
- łyżka oliwy
- 4 łyżki startego sera
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Pasztet jajeczny to propozycja dania, które możesz podać nie tylko na wielkanocny stół. Jego przygotowanie rozpocznij od ugotowania wszystkich jajek na twardo. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w kostkę i następnie podsmaż na oleju, dodając odrobinę cukru.
Ugotowane jajka obierz ze skorupek, pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj do nich cebulę, otręby owsiane, posiekany koperek, śmietanę, warzywa z puszki, pietruszkę i ser. Wszystko dokładnie wymieszaj i dorzuć żółtka. W osobnej misce ubij białka na pianę i połącz je z masą na pasztet.
Formę do pieczenia wysmaruj oliwą i przełóż do niej przygotowaną masę. Wstaw pasztet do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut. Danie jest już gotowe. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić niezwykłe miseczki a'la carbonara: