Najprostszy jednogarnkowy obiad z podstawowych produktów. Jest tani, szybki i pyszny
Brak czasu. To właśnie to, w dużym stopniu decyduje o tym, że na nasz obiad w dni powszednie przygotowujemy w miarę szybkie i proste dania. Okazuje się jednak, że w ten sposób można zjeść naprawdę smacznie. Świadczy o tym przepis na najprostszy jednogarnkowy obiad, do którego wykorzystamy ryż, mięso i pomidora.
Najprostszy jednogarnkowy obiad - tanio, szybko i smacznie
Dania z ryżu i ogólnie rzecz ujmując dania kuchni azjatyckiej to potrawy, które w naszym kraju mają naprawdę wielu zwolenników. Są smaczne, pożywne i co najważniejsze - zdrowe. Bo właśnie do nich wykorzystuje się dużą ilość warzyw, a wszystko gotuje się niezwykle szybko i z ograniczoną ilością tłuszczu. Co istotne, ryż z dodatkami, można śmiało przygotować w jednym garnku lub na jednej patelni, dzięki czemu ograniczamy sobie czas związany ze sprzątaniem po gotowaniu. Jeśli lubisz proste i sycące dania obiadowe, to na pewno spodoba Ci się przepis na najprostszy jednogarnkowy obiad.
Wykorzystany został tu ryż, mięso, pomidor i azjatyckie przyprawy, które naszemu daniu nadadzą odpowiedniego aromatu i smaku. Będzie to idealna propozycja na obiad, tuż po powrocie z pracy.
Jak przygotować najprostszy jednogarnkowy obiad?
To danie Cię zachwyci. Co prawda, przepis ten określany jest mianem "dla leniwych", ale dla samego efektu, nawet pasjonaci chętnie to przygotują. Jest pożywny, smaczny i prosty w przygotowaniu. Będziecie tu potrzebować garnka instant, szybkowaru lub po prostu - zwykłego garnka.
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- pokrojona w kostkę cebula szalotka
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- szczypta mielonego imbiru (można dodać również świeży, tarty)
- 1,5 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 szklanki ryżu
- 1,5 szklanki wody (jeśli jest to zwykły garnek, to dobrze będzie dodać 2 szklanki wody)
- mieszaka ulubionych warzyw
- duży pomidor
- pokrojona w kostkę szynka
- 100 g plasterków kiełbasy
- około 150 g wołowiny w marynacie (marynatę przygotujesz ze szczypty soli, odrobiny papryki słodkiej mielonej, czosnku w proszku, pieprzu czarnego i łyżeczki ciemnego sosu sojowego).
Sposób przygotowania:
Najprostszy jednogarnkowy obiad to danie, które Was zachwyci. Nasze gotowanie rozpoczynamy od podsmażenia w garnku szalotki, czosnku i imbiru. Robimy to przez kilka minut i następnie dodajemy sos ostrygowy i sosy sojowe - wszystko mieszamy do momentu, aż zacznie bulgotać. Następnie dodajemy wypłukany i odsączony ryż, zalewamy wodą i posypujemy solą. Na pomidorze wycinamy "krzyżyk" i umieszczamy go na środku naszego dania. Wokół niego układamy nasze ulubione warzywa, a także kiełbasę, szynkę i marynowaną wołowinę.
Ustawiamy garnek na dużym ogniu i gotujemy przez dobre kilka minut, aż wszystko zacznie parować i bulgotać. W przypadku garnka ciśnieniowego należy ustawić zawór w pozycji uszczelniającej i nacisnąć przycisk "ryżu". Gotując tradycyjnie, po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Końcowa czynność to usunięcie skórki pomidora i dokładne wymieszanie dania z kuchni azjatyckiej. Nasz najprostszy jednogarnkowy obiad jest już gotowy. Smacznego!
A co powiesz na jednogarnkowe spaghetti w sobie pomidorowym? Zobacz przepis na naszym kanale YouTube: