Jaka jest najzdrowsza odmiana pomidorów? Nie każdy wie o jej istnieniu

Pomidory występują w różnych kolorach. Najczęściej kupujemy te czerwone. Dodajemy je do kanapek, potraw, czy koktajli. Jednak okazuje się, że nie jest to najzdrowszy ich rodzaj. Jaka jest najzdrowsza odmiana pomidorów? Nie każdy wie, że w ogóle istnieje!

ObrazekJaka jest najzdrowsza odmiana pomidorów? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Pomidory - wartości odżywcze

Obrazek
Połówki pomidorów - Pyszności

Pomidor to bogate źródło wielu witamin i soli mineralnych. Zawarty w nich potas skutecznie obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo w skórce warzywa znajdziemy związek o nazwie likopen. Ten cenny przeciwutleniacz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Jego obecność zwiększa efektywność działania witamin z grupy C i E.

Dzięki tym cennym składnikom pomidory wykazują szereg właściwości zdrowotnych. W związku z tym warto włączyć je do swojej diety. Warzywa te występują w różnych kolorach. Najbardziej popularny jest pomidor czerwony. Okazuje się, że najzdrowszą odmianą jest jego czarny kuzyn!

Jaka jest najzdrowsza odmiana pomidorów?

Obrazek
Pomidory - Pyszności; Foto: Canva.com

Czarny pomidor charakteryzuje się ciemnobrązową skórką oraz soczystym miąższem. Wyróżnia się on wyjątkowo dużą zawartością antyoksydantów. Dzięki temu wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo rewelacyjnie wspomaga działanie naszego układu odpornościowego.

Niestety czarne pomidory zazwyczaj są droższe od tych czerwonych. Jednak warto czasami wydać parę złotych więcej, za dobrej jakości warzywo. Najlepiej wybrać produkty pochodzące z ekologicznych upraw. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze warzywo nie miało styczności ze środkami chemicznymi.

Jak wybrać dobrej jakości pomidory?

Jeśli wybierasz się na zakupy po pomidory, warto, abyś wiedział jak wybrać te najlepsze. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na skórkę warzywa. Powinna charakteryzować się intensywnym kolorem bez przebarwień.

Dojrzały pomidor jest jędrny. Nie może być za twardy, ani za miękki. Oprócz tego powinien on wyróżniać się charakterystycznym zapachem. Jeśli warzywo wydziela nieprzyjemny, sfermentowany odór, oznacza to, że jest zepsute.

Warto zwrócić uwagę na szypułkę pomidora. Powinna wyróżniać się zielonym kolorem. Jeśli jednak zaobserwujemy na jej powierzchni pleśń - to zły znak. Takiego warzywa nie należy kupować.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pomidory zapiekane z serem oregano krok po kroku. To idealny pomysł na kolację.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej