Ta zupa uratowała życie tysiącom dzieci. Jest niesamowicie zdrowa, a wystarczą 3 składniki

Najzdrowsza zupa dla dziecka. Chociaż brzmi to niemożliwie, to jest to prawda. Prosta zupa z trzech składników uratowała życie tysiącom małych dzieci. Jak to możliwe? Jak zrobić zupę dla chorego malucha?

Obrazek
Ewa

Kim był Ernst Moro?

Ernst Moro to nazwisko lekarza, które wielu osobom nie mówi absolutnie nic. Alexander Fleming czy Hipokrates – o nich słyszał każdy. Co więc wyjątkowego zrobił Ernst Moro, zapomniany lekarz, który uratował życie tysiącom dzieci?

Urodził się w 1874 roku w Lublanie (wówczas Austro-Węgry). Odbył studia medyczne na Uniwersytecie w Grazu i w 1911 został profesorem pediatrii. Swoje dalsze życie związał z Heidelbergiem. Na początku XX wieku każdemu pediatrze spędzała sen z powiek duża śmiertelność wśród niemowląt (sięgała ona aż 25%). Maluchy umierały głównie z powodu biegunki.

Obrazek

Na początku XX wieku życie było o połowę krótsze niż obecnie nie dlatego, że ludzie umierali w wieku 35-40 lat, ale dlatego, że 25% niemowląt nie osiągnęło dojrzałości. Powodem, dla którego ludzie kładli się spać wcześnie każdego wieczoru, był nie tylko brak Netflixa. Między innymi chcieli mieć dużą rodzinę, ponieważ większość dzieci nie przeżyła. Ernst Moro całkowicie to odmienił.

Najzdrowsza zupa dla dzieci. Składniki najzdrowszej zupy dla dziecka

Ernst Moro opracował proste lekarstwo, które uratowało wiele dzieci – to najzdrowsza zupa dla dziecka. Ściślej mówiąc – było nim nic innego jak zupa marchewkowa! Jej skład jest bardzo prosty: to marchewka, woda i odrobina soli. Warzywa przetarte przez sito po ugotowaniu zamieniały się w purée. Ta zupa była prawdziwym wybawieniem?

Marchew jest magicznym warzywem. Zawiera oligosacharydy (węglowodany), które zapobiegają przywieraniu bakterii do komórek wątroby i ścian jelita. Dodatkowo dostarcza organizmowi minerałów, witamin oraz wody, które są tracone podczas biegunki. Ciężko o zdrowszą zupę dla dziecka.

Przepis na zupę marchewkową, która uratowała życie tysiącom dzieci

Do zrobienia najzdrowszej zupy dla dzieci potrzebujesz:

  • 500 g marchewki
  • 1 l wody
  • szczypta soli

Marchewki obrać, pokroić i gotować do miękkości (około godziny). Przepuścić marchewki przez sito, dodać wodę, a następnie dodać trochę soli. I to wszystko! Przepis na zupę marchewkową (najzdrowszą zupę dla dzieci) jest banalnie prosty i przyda się na pewno nie raz. Ta prosta zupa jest wydajniejsza niż dzisiejsze elektrolity ze sklepów.

Jadłeś taką zupę?

Nasze babcie często sięgały po ten przepis, gdy dopadły nas przykre dolegliwości. Jadłeś taką zupę? A może gotujesz ją swoim dzieciom do dzisiaj?

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥