PoradyPo ten ser sięgaj jak najczęściej. Jest najzdrowszy ze wszystkich

Po ten ser sięgaj jak najczęściej. Jest najzdrowszy ze wszystkich

Najzdrowszy rodzaj sera - Pyszności; foto: Canva
Najzdrowszy rodzaj sera - Pyszności; foto: Canva

30.10.2022 15:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Spożycie sera na zachodzie to niemal 20 kg rocznie. Oczywiście na jeden żołądek. Polacy jedzą tego przysmaku nieco mniej, co nie znaczy, że brakuje go w naszych lodówkach. Pytanie brzmi: jaki jest najzdrowszy rodzaj sera, a jaki najgorszy? Wyjaśniamy.

Mówi się, że ser jest w porządku, dopóki, dopóty używamy go jako dodatkowego składnika, a nie stawiamy go w roli głównej posiłku. Pewnie czytając te słowa część dietetyków i tak pokręci nosem, ale musimy być szczerzy. Może, zamiast eliminować z diety wszystko, co jest choć trochę niezdrowe, spróbujemy pójść na kompromis i znajdziemy po prostu najzdrowszy rodzaj sera?

Najzdrowszy rodzaj sera - Pyszności; foto: Canva
Najzdrowszy rodzaj sera - Pyszności; foto: Canva

Bo że część z nich jest skrajnie niezdrowa, to wiemy. Sól, cholesterol, tłuszcz, sód... Na szczęście nie musimy powierzyć swojego zdrowia w ręce ślepego trafu przy wyborze sera. Wystarczy przeczytać ten artykuł i dowiedzieć się, jaki jest najzdrowszy rodzaj sera.

Najzdrowszy rodzaj sera i kolejne miejsca na podium

Numer jeden i niekwestionowany lider tego zestawienia. Źródło witamin i minerałów, jest niskokaloryczny, lekkostrawny i ma właściwości stabilizujące ciśnienie tętnicze. Czy już wiecie? Chodzi oczywiście o włoskiego mistrza wśród serów, czyli parmezan.

Numer dwa to miękki ser o niebieskiej barwie. Jest to ser pleśniowy z dużą zawartością białka, za to niskim cholesterolem. Zgadli? Tak, mowa o gorgonzoli. W naszym zestawieniu znajduje się tuż pod parmezanem.

Trzeci ser obfituje w wapń, fosfor i witaminę B12. Podwójnie gotowany i jeszcze zdrowszy od zwykłego twarogu. Ostatnie miejsce podium należy do... ricotty.

Jakich serów powinniśmy unikać?

Wiemy już, jaki jest najzdrowszy rodzaj sera. A co z tymi, których spożycie może się wiązać z nieprzyjemnymi konsekwencjami?

Mascarpone. Gigantyczna ilość tłuszczu i cholesterolu. Wiemy, że niektórym smakuje, ale jeśli wizja miażdżycy jest wam niemiła, lepiej go zastąpić.

Ser topiony. Konserwanty, emulgatory i utwardzacze w jednym. Jego konsystencja to nie przypadek - jakoś trzeba było ją uzyskać i zachować.

Najzdrowszy rodzaj sera - Pyszności; foto: Canva
Najzdrowszy rodzaj sera - Pyszności; foto: Canva

Cheddar. Może mniej tłuszczu niż w mascarpone, za to potworna ilość soli i przede wszystkim sodu, którego nadmiar w najgorszym przypadku prowadzi nawet do śpiączki.

Od tego pisania o niezdrowych produktach, może się zachcieć zdrowego obiadu. Poniżej przepis na właśnie taki posiłek, prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także