Do masy na naleśniki wrzuć 2 łyżki tego składnika. Będą idealnie elastyczne, delikatne i pyszne

Kto z nas nie lubi naleśników? To pyszne danie rewelacyjnie sprawdzi się na obiad, czy na deser. Kluczowe są odpowiednie proporcje i składniki. Standardowy przepis to mąka, jajka mleko lub woda. Dziś przychodzimy z propozycją idealnych i bardzo delikatnych naleśników. Naleśniki z dodatkiem majonezu są wprost przepyszne!

Obrazek
Paulina

Naleśniki na majonezie są bardziej delikatne i elastyczne niż tradycyjna wersja. To właśnie ten sekretny składnik dodajemy do ciasta. Super się zawijają i nie łamią.

Naleśniki z dodatkiem majonezu

Obrazek
Naleśniki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 2 delikatnie czubate łyżki majonezu
  • 2 jajka klasy M
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki cukru zwykłego lub trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 szklanki przegotowanej, ciepłej (ale nie gorącej) wody (500 ml)
  • 10 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta i do smażenia
Obrazek
Idealne ciasto na naleśniki - Pyszności

Sposób przygotowania:

Wykonanie naleśników jest banalnie proste. Na początku należy zmieszać ze sobą mokre składniki. Do dużej miski wbijamy jajka i dodajemy 2 lekko czubate łyżki majonezu. Potem dodajemy do tego cukier zwykły, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Łączymy wszystko przy pomocy ubijaczki lub miksera, tak jak nam wygodniej.

Kolejny krok to dodanie mokrych składników, czyli ciepłej wody i dokładnie wymieszanie ciast. Następnie przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy całość, ale nie miksujemy. Dodajemy olej i mieszamy. Odstawić ciasto na ok. 20 minut, by nieco odpoczęło.

Po tym czasie bierzemy się za smażenie naleśników. Bardzo ważne jest to, by dobrze rozgrzać patelnie wraz z olejem. Jeśli się delikatnie dymi, to znaczy, że jest gotowa do smażenia naleśników. Wlej ciasto na rozgrzane naczynie i równomiernie rozprowadź. Smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Tak usmażone placki, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Z takiej ilości składników powinno wyjść około 5 dużych naleśników. Możemy udekorować je ulubionymi dodatkami. Sprawdzi się bita śmietana i owoce. Smacznego!

Zobacz również na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste naleśniki z nadzieniem śmietankowo – czekoladowym krok po kroku. 

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni