Do masy na naleśniki wrzuć 2 łyżki tego składnika. Będą idealnie elastyczne, delikatne i pyszne

Kto z nas nie lubi naleśników? To pyszne danie rewelacyjnie sprawdzi się na obiad, czy na deser. Kluczowe są odpowiednie proporcje i składniki. Standardowy przepis to mąka, jajka mleko lub woda. Dziś przychodzimy z propozycją idealnych i bardzo delikatnych naleśników. Naleśniki z dodatkiem majonezu są wprost przepyszne!

Obrazek
Paulina

Naleśniki na majonezie są bardziej delikatne i elastyczne niż tradycyjna wersja. To właśnie ten sekretny składnik dodajemy do ciasta. Super się zawijają i nie łamią.

Naleśniki z dodatkiem majonezu

Obrazek
Naleśniki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 2 delikatnie czubate łyżki majonezu
  • 2 jajka klasy M
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki cukru zwykłego lub trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 szklanki przegotowanej, ciepłej (ale nie gorącej) wody (500 ml)
  • 10 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta i do smażenia
Obrazek
Idealne ciasto na naleśniki - Pyszności

Sposób przygotowania:

Wykonanie naleśników jest banalnie proste. Na początku należy zmieszać ze sobą mokre składniki. Do dużej miski wbijamy jajka i dodajemy 2 lekko czubate łyżki majonezu. Potem dodajemy do tego cukier zwykły, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Łączymy wszystko przy pomocy ubijaczki lub miksera, tak jak nam wygodniej.

Kolejny krok to dodanie mokrych składników, czyli ciepłej wody i dokładnie wymieszanie ciast. Następnie przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy całość, ale nie miksujemy. Dodajemy olej i mieszamy. Odstawić ciasto na ok. 20 minut, by nieco odpoczęło.

Po tym czasie bierzemy się za smażenie naleśników. Bardzo ważne jest to, by dobrze rozgrzać patelnie wraz z olejem. Jeśli się delikatnie dymi, to znaczy, że jest gotowa do smażenia naleśników. Wlej ciasto na rozgrzane naczynie i równomiernie rozprowadź. Smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Tak usmażone placki, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Z takiej ilości składników powinno wyjść około 5 dużych naleśników. Możemy udekorować je ulubionymi dodatkami. Sprawdzi się bita śmietana i owoce. Smacznego!

Zobacz również na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste naleśniki z nadzieniem śmietankowo – czekoladowym krok po kroku. 

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯